Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
23. augusta 2023, 9:40
Čas čítania 0:51

Smutný rekord. V USA za rok zomrelo strelnou zbraňou toľko detí ako ešte nikdy v histórii

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Až 65 percent prípadov tvorili úmyselné zabitia.

Počet detí zastrelených v USA v roku 2021 dosiahol rekordné maximum, uvádza sa v novej štúdii zverejnenej Americkou akadémiou pediatrov. Podľa štúdie zomrelo v roku 2021 na zranenia súvisiace so strelnou zbraňou 4 752 detí. Je to posledný rok, z ktorého sú údaje dostupné.

Až 65 percent prípadov tvoria úmyselné zabitia a 30 percent samovraždy. Vyšší výskyt úmrtí spôsobených strelnými zbraňami bol v komunitách s vyššou mierou chudoby. Problém zároveň nepomerne viac zasahoval deti tmavej pleti, ktoré tvorili polovicu prípadov.

Ide o nárast oproti 4 368 úmrtiam v roku 2020 a oproti 3 390 úmrtiam v roku 2019. Štúdia vychádza z databázy úmrtí amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb a zverejnili ju v pondelok v časopise AAP Pediatrics.

Hlavná príčina úmrtí detí

Násilie spáchané strelnou zbraňou je od roku 2020 hlavnou príčinou smrti detí v USA.
Štúdia bola zverejnená v čase, keď zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee otvorili mimoriadne zasadnutie o bezpečnosti verejnosti.

Dôvodom je streľba na základnej škole v štátnom hlavnom meste Nashville z marca tohto roka, keď boli zabité tri deti a traja učitelia. Pediatrička z Južnej Karolíny a výskumníčka v oblasti prevencie násilia páchaného strelnými zbraňami Annie Andrewsová povedala: „Keď som sa stala lekárkou, nikdy mi ani nenapadlo, že sa budem starať o také množstvo detí s dierami po guľkách v tele.“

Strelba škola
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia