Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
23. augusta 2023, 13:45
Čas čítania 1:07

Obľúbenú trasu v Pieninách museli zatvoriť pre útoky arogantných turistov. Národný park nevie pochopiť ich správanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stavbári sa opakovane sťažovali na arogantných turistov.

Pohyb na Pieninskej ceste v Pieninskom národnom parku od utorka obmedzia. Dôvodom je podľa Správy PIENAP-u aj arogancia a často urážlivé správanie mnohých turistov voči pracovníkom stavby. Vyťaženú turistickú trasu totiž v súčasnosti stále rekonštruujú. Turistom ju dali predbežne do užívania v prvej polovici júla.


„Ignorovanie doterajších obmedzení a absencia slušného správania niektorých turistov vedie k ohrozeniu ich vlastnej bezpečnosti, ale aj k ohrozeniu bezpečnosti ostatných návštevníkov a k celkovému zdržiavaniu rekonštrukčných prác,“ zdôvodnila Správa PIENAP-u.


Súčasťou obmedzenia je aj uzávera Pieninskej cesty v úseku od Lesníckeho potoka po most v Červenom Kláštore a potrvá do 31. augusta podľa požiadaviek stavbárov. Dôvodom obmedzení je aj finalizácia rekonštrukčných prác. Cestu budú uzatvárať pracovníci Správy PIENAP-u a počas uzávery budú turistov navigovať na obchádzkovú trasu.

Žiadajú o pochopenie a ohľaduplnosť

„Z uvedených dôvodov odporúčame návštevníkom územia využiť turistickú trasu Červený Kláštor – Cerla – Targov – Lesnica. Po tejto trase je rovnako možné pohybovať sa na bicykloch, avšak je vhodná len pre pokročilých cyklistov. Rovnako je možné použiť štátnu cestu Červený Kláštor – Haligovce – Veľký Lipník – Lesnica,“ upozorňujú ochranári.


Vyzvali aj prevádzkovateľov ubytovacích zariadení a poskytovateľov ďalších služieb pre turistov, aby informovali svojich klientov o obmedzeniach na Pieninskej ceste a odporúčali im alternatívne trasy. Návštevníkov v tejto súvislosti žiadajú o pochopenie, ohľaduplnosť, trpezlivosť, rešpektovanie obmedzení a slušné správanie.


Rekonštrukcia mimoriadne navštevovanej trasy rieši stavebné úpravy komunikácie v celkovej dĺžke takmer ôsmich kilometrov, sanáciu 27 oporných múrov i dvoch mostov a mobiliár. Komunikácia vedie paralelne s hraničnou riekou Dunajec.

13. apríla 2024, 9:00 Čas čítania 1:53 Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ

Celkové náklady sú podľa zverejnenej zmluvy o dielo na úrovni približne 1,9 milióna eur s DPH. Stavba je financovaná z európskych zdrojov programu cezhraničnej spolupráce Interreg. „Pieninská cesta po ukončení rekonštrukčných prác bude slúžiť nám všetkým,“ uzatvára Správa PIENAP-u.

Domov
Zdieľať
Diskusia