Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. augusta 2023 o 15:20
Čas čítania 0:48

Falošný lekár z domova pre seniorov Iris spoznal svoj trest. Pacientom podával lieky a sexuálnym partnerkám zatajil nákazu HIV

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Spolu so spoluobžalovanou ich dnes odsúdil Mestský súd Bratislava I.

Obžalovaný Ivan Biháry dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris úhrnný deväťročný trest väzenia. Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou lehotou päť rokov. Vinní sú zo zločinu poškodenia zdravia, Ivan Biháry aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Vo štvrtok o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I.

Obžalovaný si má odpykať trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia veci v podobe mobilného telefónu. Obaja dostali päťročný zákaz vykonávania ošetrovateľskej, opatrovateľskej alebo obdobnej činnosti.

V zariadení mali podľa obžaloby klientom indikovať a podávať lieky a liečivá aj napriek tomu, že na to nemali odbornú spôsobilosť. Sudca Branislav Harabin zdôraznil, že obžalovaný vedel o tom, že nemá spôsobilosť podávať lieky. Ivan Biháry mal takisto kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

V zariadení pre seniorov užívali drogy a pili alkohol

Vanessa Pútiková urobila v októbri 2019 vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov klientom zariadenia rozhodoval Ivan Biháry napriek tomu, že nie je lekár. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala aj to, že spolu s ďalšími osobami v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol.

iris
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia