Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. augusta 2023, 15:44
Čas čítania 0:43

Fiasko v Britskom múzeu: Zmizlo približne 2 000 artefaktov, medzi nimi drahé šperky, kusy zlata a drahokamy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Presný počet ukradnutých artefaktov nepozná ani vedenie múzea, keďže ich zbierka nemá úplný katalóg.

Z Britského múzea zmizlo asi 2 000 artefaktov, povedal v sobotu predseda jeho správnej rady George Osborne a priznal, že tamojšia zbierka nemá úplný katalóg. 


Bývalý britský minister opísal chýbajúce kusy ako „malé šperky, drahokamy, kúsky zlata, ktoré neboli verejne vystavené“. Povedal, že počet chýbajúcich predmetov sa stále nedá presne určiť.


„Uvediem odhad asi 2 000. Ale musím povedať, že je to veľmi predbežné číslo,“ povedal Osborne.


Riaditeľ múzea Hartwig Fischer v piatok odstúpil z funkcie. Priznal, že inštitúcia pod jeho vedením nekonala „tak, ako mala“, po upozorneniach, že predmety zmizli. Múzeum minulý týždeň po informáciách o chýbajúcich predmetoch oznámilo, že prepustilo zodpovedného zamestnanca a zalarmovalo políciu.


„Domnievame sa, že sme sa stali obeťou krádeží počas dlhého obdobia, a úprimne povedané, dalo sa urobiť viac, aby sme im zabránili,“ dodal Osborne s tým, že v múzeu bola sprísnená bezpečnosť.


Britské múzeum bolo založené v roku 1753 a patrí medzi turistické lákadlá britského hlavného mesta. Jeho zbierky obsahujú približne osem miliónov predmetov a vystavuje napríklad Rosettskú dosku, vďaka ktorej sa podarilo rozlúštiť egyptské hieroglyfy, a starogrécke mramorové sochy z aténskeho chrámu Parthenón.

Domov
Zdieľať
Diskusia