Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
28. augusta 2023, 7:59
Čas čítania 0:31

Takýto vzácny úkaz sme nevideli desať rokov. Modrý mesiac a superspln spôsobia astronomické divadlo, pozri si detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci sa na vzácny úkaz môžu tešiť už 31. augusta.

Už o pár dní budú môcť ľudia na oblohe pozorovať tzv. Modrý mesiac, ktorý bude v poradí už tretí supermesiac v tomto roku. Na oblohe ho môžu pozorovatelia vidieť v noci zo stredy na štvrtok. Úplný spln na oblohe nastane presne 31. augusta o 3.36 h, píše portál iMeteo

Napriek tomu, že sa hovorí o Modrom mesiaci, Mesiac nebude modrý. Týmto názvom sa nazýva 13. spln v kalendárnom roku. Tento jav nemá oficiálny názov, a tak ho začali nazývať Modrý mesiac. K tomuto astronomickému javu dochádza približne raz za dva a pol roka. 

V auguste však dôjde k veľmi vzácnej astronomickej udalosti spojenej s týmto úkazom. Modrý mesiac bude zároveň aj supersplnom. Tento jav nastáva približne raz za desať rokov. Ľudia preto budú môcť pozorovať väčší a jasnejší Mesiac ako zvyčajne.

mesiac
Zdroj: TASR/Branislav Račko
Domov
Zdieľať
Diskusia