Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
28. augusta 2023, 9:19
Čas čítania 0:31

Veľká zmena na chorvátskych diaľniciach: Po novom ušetria viac času aj peňazí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nový systém bude na všetkých cestách zavedený do roku 2025.

Cestovanie do Chorvátska sa pre turistov zmení. Krajina plánuje zaviesť elektronické mýto a zrušiť mýtne brány. Týmto krokom sa chce hlavne vyhnúť zápcham, ktoré pre vyberanie mýta na diaľniciach vznikajú, píše chorvátsky denník Jutarnji list.

Nový systém by mali sprevádzkovať do roku 2025 a celý projekt bude stáť približne 100 miliónov eur. Po novom budú vodičov snímať kamery, ktoré dokážu rozlíšiť evidenčné číslo, farbu aj veľkosť vozidla.

Chorvátsko plánuje postaviť až 260 kontrolných portálov, ktoré budú umiestnené popri diaľnici. Okrem portálov bude platenie mýta kontrolovať aj diaľničná polícia. Kontrolovať bude aj autá na parkoviskách, čerpacích staniciach a odpočívadlách.

Nový systém bude účtovať toľko, koľko vodiči na diaľniciach najazdia. Ceny mýta sa budú upravovať podľa toho, či ide o letnú sezónu alebo o víkendy. Zľavy budú mať aj používatelia, ktorí diaľnice využívajú denne.

Chorvátsko, diaľnica
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia