Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
4. septembra 2023, 8:41
Čas čítania 0:42

Tohtoročná zima bude iná. Na toto sa máme podľa známeho slovenského meteorológa pripraviť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Doterajšie modely naznačujú, že v strednej Európe bude zima mimoriadne teplá.

S jednou z prvých predpovedí na tohtoročnú zimu prišiel slovenský klimatológ a meteorológ Jozef Pecho. Ten sa na sociálnej sieti podelil o nepriaznivú prognózu, s ktorou by sme podľa doterajšieho vývoja počasia mali počítať.

„El Niño sa v tomto roku vyvíja neobvykle rýchlo a bude silné, vyplýva to z najnovších prognóz americkej NOAA a európskeho centra ECMWF. To, že teplá fáza ENSO nastúpila tak skoro, je priamy dôsledok rýchlo sa otepľujúcich oceánov (a atmosféry), ktoré sú v súčasnosti o viac ako 0,5 °C teplejšie ako v roku 1997(98), keď sme mali historicky zatiaľ najsilnejšie El Niño,“ priblížil v statuse.

Povodne, zrážky a vysoké teploty

Doterajšie prognózy podľa Pecha naznačujú, že klimatický jav El Niño ovplyvní počasie takmer na celej planéte vrátane strednej Európy, kde možno očakávať na zrážky bohatšiu a teplejšiu zimu. 

„Prognostické modely sa tiež zhodujú v tom, že tohtoročné El Niño ovplyvní počasie takmer na celej planéte vrátane strednej Európy, kde možno očakávať teplejšiu a na zrážky bohatšiu zimu 2023/24. To isté veľmi pravdepodobne bude platiť aj o nasledujúcom roku 2024 (povodne),“ dodáva Pecho.

Domov
Zdieľať
Diskusia