Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. septembra 2023 o 10:36
Čas čítania 0:48

Rusko skúša nábor cudzincov do armády. Záujemcom ponúkajú astronomický plat, chcú sa tak vyhnúť novej vlne mobilizácie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dmitrij Medvedev v nedeľu oznámil, že od 1. januára 2023 uzatvorilo zmluvný vzťah s ruskými ozbrojenými silami asi 280 000 ľudí.

Rusko najneskôr od mája 2023 vzhľadom na rastúce straty vo vlastných radoch verbuje do vojny proti Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných krajín. Snaží sa tým zrejme vyhnúť novej vlne mobilizácie pred prezidentskými voľbami v budúcom roku, konštatuje podľa denníka The Guardian britské ministerstvo obrany v nedeľňajšej analýze založenej na poznatkoch tajných služieb.

„V Rusku je najmenej šesť miliónov migrantov zo Strednej Ázie, ktorých Kremeľ pravdepodobne považuje za potenciálnych regrútov,“ uviedlo britské ministerstvo. Tým Rusko sľubuje rýchle udelenie občianstva a plat do výšky 4 160 dolárov.

V susedných krajinách, akú sú Arménsko či Kazachstan, boli zverejnené inzeráty ponúkajúce zálohu vo výške 495 000 rubľov (približne 4 750 eur) a mesačnú mzdu od 190 000 rubľov. To je výrazne viac ako tamojšia priemerná mzda.

Pri nábore využívajú nátlak

V kazašskej Kostanajskej oblasti sú aktívni aj náboroví pracovníci, ktorí sa snažia naverbovať etnických Rusov.

Pri nábore sa však používa aj nátlak. Napríklad v okupovanom juhoukrajinskom meste Mariupol boli uzbeckí stavební robotníci nútení vstúpiť do ruskej armády.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v nedeľu oznámil, že od 1. januára 2023 uzatvorilo zmluvný vzťah s ruskými ozbrojenými silami asi 280 000 ľudí. Niektorí z týchto ľudí boli v zálohe, niektorí boli dobrovoľníci.

Rusko sa chce vyhnúť ďalšej vlne mobilizácie náborom cudzincov. Do armády ich lákajú na astronomické platy, využívajú však nátlak.
Rusko sa chce vyhnúť ďalšej vlne mobilizácie náborom cudzincov. Do armády ich lákajú na astronomické platy, využívajú však nátlak. Zdroj: Wiki Commons/kienthuc.net.vn
Domov
Zdieľať
Diskusia