Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
7. septembra 2023, 10:40
Čas čítania 0:45

Krvilačná ryba napáda dovolenkárov v známych európskych destináciách. Útočí aj v Chorvátsku, v Španielsku napadne 15 ľudí denne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Výskyt ryby potvrdili aj v oblasti chorvátskej Istrie.

Mnohých turistov v Stredomorí trápia útoky agresívnej ryby s názvom oblada sivá. V populárnom letovisku Poniente v španielskom Alicante momentálne denne zaznamenávajú priemerne 15 prípadov, ktoré si po útoku ryby dokonca vyžadujú ošetrenie.

 
„V lete registrujeme vyše 500 postihnutých osôb. V tom čase býva teplota vody vyššia a pre ryby je ťažšie nájsť potravu. Uchýlia sa potom aj k útoku na ľudí,“ píše Danas.hr.

Za nárastom problému je teplé počasie, následkom ktorého stúpa teplota mora a urýchľuje sa metabolizmus rýb, čo zvyšuje ich chuť do jedla.

 
Výskyt ryby potvrdili turisti aj pri chorvátskom pobreží, najmä v oblasti Istrie. Oblada sa ľudí nebojí a najmä v tomto období v dôsledku nedostatku potravy zvykne plávať priamo ku kúpajúcim sa dovolenkárom a napádať ich. Najčastejšie útočí na ľudí s poranenou kožou, ale reaguje napríklad aj na materské znamienka či bradavice u starších ľudí.


Oblady sa pri útoku na človeka snažia z rany vysať krv, takže občas na končatinách či chrbte obete môžu zanechať svoje zuby. Kúpajúcim sa do mora neodporúča vstupovať s lesklými šperkami, lebo tie môžu upútať pozornosť rýb. Ak sa budeš kúpať v Stredozemnom mori, obladu spoznáš napríklad podľa čiernej škvrny na chvoste.

Oblada
Zdroj: Wikimedia/Schorsu
Domov
Zdieľať
Diskusia