Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. septembra 2023 o 18:15
Čas čítania 0:38

Počasie na Slovensku v týchto dňoch riadi nezvyčajný „omega blok“. SHMÚ vysvetľuje, ako ovplyvní nasledujúce dni

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku prevláda slnečné počasie, meteorológovia dokonca očakávajú ďalšie otepľovanie.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje v týchto dňoch tzv. omega blok. Blokuje štandardnú západnú cirkuláciu, a tak dlhší čas prevláda ustálené počasie. Na Facebooku o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).


„Od juhu až juhozápadu zasahuje nad Európu mohutný a rozsiahly hrebeň vysokého tlaku vzduchu, ktorý je na perifériách deformovaný tlakovými nížami, čím pripomína grécke písmeno omega,“ vysvetlili meteorológovia.

Čaká nás ďalšie otepľovanie

Príčinou slnečného počasia je tlaková výš. Prevládajú v nej klesajúce pohyby, ktoré zabraňujú vývoju trvalej oblačnosti. Vzduch podľa SHMÚ aj vysušujú a vznikajú inverzné vrstvy, čo znemožňuje tvorbu plytkej kopovitej oblačnosti.


„Výškový hrebeň je spojený s teplým vzduchom, vo vyšších hladinách až s veľmi teplým, pre čo „vyletela“ tropopauza až do nadmorskej výšky takmer 15 kilometrov,“ vysvetlili meteorológovia. Dodali, že na Slovensko sa postupne približuje od západu. SHMÚ preto očakáva ďalšie otepľovanie.


Tlakové níže na okraji hrebeňa však podľa meteorológov prinášajú iné počasie, a to oblačné s výdatnými a trvalými zrážkami, čo už vyústilo do záplav v Grécku či Španielsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia