Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. septembra 2023, 8:23
Čas čítania 0:57

Nemecké námorníctvo prvýkrát nacvičuje „realistický scenár” vojny: NATO je pripravené brániť každý centimeter spojeneckého územia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na cvičení pod vedením Nemecka sa zúčastňuje približne 3200 vojakov zo 14 krajín.

Západní spojenci začali v sobotu v Baltskom mori rozsiahle cvičenie, ktoré sa koná uprostred narastajúceho napätia vo vzťahoch s Ruskom v súvislosti s jeho vojenskou agresiou na Ukrajine.


Na manévroch s názvom Severné pobrežie 23 sa pod vedením Nemecka zúčastňuje približne 3200 vojakov zo 14 krajín, píšu to nemecké námorné sily vo vyhlásení. Do cvičenia sa zapojí 30 lodí, približne 19 lietadiel, ako aj ponorky a rôzne vyloďovacie jednotky. 


„Ruská agresívna vojna proti Ukrajine radikálne zmenila bezpečnostnú situáciu v Baltskom mori. Takéto cvičenia vysielajú jasný signál, že NATO je pripravené brániť každý centimeter spojeneckého územia,“ povedal hovorca NATO Dylan White.


Medzi ďalšie zúčastnené krajiny patria Belgicko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Švédsko, Taliansko a USA.


Je to po prvýkrát, čo bolo nemecké vojnové loďstvo poverené „plánovaním a uskutočnením manévrov takéhoto rozsahu,“ povedal vedúci cvičenia kontraadmirál Stephan Haisch.


Sériu cvičení Severné pobrežie začalo nemecké námorníctvo realizovať v roku 2007. Zodpovednosť za cvičenie každoročne striedavo nesú Dánsko, Fínsko, Nemecko a Švédsko.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Podľa nemeckého námorníctva sa tento rok po prvýkrát „v rámci obrany Aliancie nacvičuje realistický scenár“. Cvičenie sa uskutoční pri pobreží a na území Lotyšska a Estónska.


Rusko taktiež pravidelne organizuje v Baltskom mori námorné cvičenia, ktoré sú často reakciou na cvičenia NATO v tejto oblasti. Naposledy tu cvičilo začiatkom augusta.
Ruské námorníctvo zohralo kľúčovú úlohu pri útoku Moskvy na Ukrajinu, keď túto Západom podporovanú krajinu ostreľovalo raketami s plochou dráhou letu odpaľovanými z lodí a ponoriek.

Domov
Zdieľať
Diskusia