Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
13. septembra 2023, 20:50
Čas čítania 1:02

Táto skupina turistov si od roku 2024 zaplatí za vstup do Benátok. Zverejnili detaily, zvyšovanie poplatku nie je vylúčené

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Benátky musia regulovať milióny návštevníkov, ktorí si chcú pozrieť Námestie svätého Marka, most Ponde di Rialto či nespočetné malebné kanály.

Predstavitelia talianskeho mesta Benátky v utorok schválili skúšobný poplatok päť eur pre jednodňových turistov v preplnenom historickom centre.

Tento krok nasledoval niekoľko týždňov po tom, čo OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) varovala, že možno zaradí mesto do zoznamu ohrozeného svetového dedičstva. 

Mesto ho spustí budúcu jar

Mestská rada Benátok odhlasovala tento experiment a spustí ho na budúci rok na jar. O systéme vstupného poplatku debatovala dlhodobo, ale jeho zavedenie odkladala. Kritici však tvrdia, že masám turistov, ktoré do mesta každý rok prichádzajú, zabráni len veľmi málo.


Jednodňoví turisti budú platiť päť eur za vstup do historického centra. Radnica mesta v benátskej lagúne už musí regulovať milióny návštevníkov, ktorí si chcú pozrieť Námestie svätého Marka, most Ponte di Rialto či nespočetné malebné kanály.


UNESCO v júli varovalo, že Benátkam hrozia „nezvratné“ škody vinou celej série javov, ako sú masový turizmus či zmena klímy, a preto odporučilo zaradiť mesto na zoznam ohrozeného kultúrneho dedičstva.


„Je to prvý krok,“ povedal starosta Luigi Brugnaro o odhlasovaní poplatku pre turistov, ktorí nestrávia v Benátkach noc. Kritici, aj medzi mestskými poslancami, však tvrdia, že možno by niečo zmenil poplatok 50 eur, ale nie päť eur.


Vlani prenocovali v historickom centre Benátok približne 3,2 milióna turistov, uvádzajú oficiálne údaje – v tomto počte nie sú zahrnuté tisíce jednodňových návštevníkov.
Päťeurový poplatok nebudú musieť platiť tí turisti, ktorí sa ubytujú v hoteli aspoň na jednu noc, a ani deti vo veku 14 rokov a mladšie.


Skúška bude prebiehať v roku 2024 celkovo približne 30 dní, predovšetkým v dňoch plných ľudí, ako sú predĺžené víkendy a štátne sviatky.

Benátky, Taliansko
Zdroj: Public Domain Pictures
Domov
Zdieľať
Diskusia