Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová
15. septembra 2023, 20:13
Čas čítania 1:36

Britský premiér Rishi Sunak chce zakázať plemeno American Bully XL. Dôvodom je séria útokov na človeka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zakázať ich chce už do konca roka.

Viaceré psie útoky z posledných týždňov v Spojenom kráľovstve vyvrcholili vyhlásením premiéra Rishiho Sunaka, ktorý chce konkrétne plemeno – American Bully XL – úplne zakázať. Podľa BBC práve takýto pes usmrtil vo štvrtok muža vo Walsalle, minulý týždeň zas rovnaké plemeno zaútočilo aj na 11-ročné dievča a dvoch mužov v Birminghame.

Sunak tvrdí, že psy budú zakázané do konca roka, a to zákonom, ktorý by súčasne platil v Anglicku, vo Walese a v Škótsku. Vo videu, ktoré publikoval na X (bývalý Twitter), povedal, že je zdesený z videí z posledných útokov a z tragédií, ku ktorým viedli. „Je jasné, že to nie je o hŕstke zle vycvičených psov, je to vzor správania a nemôže to pokračovať. Hoci majitelia už majú povinnosť držať svojich psov pod kontrolou, chcem ľudí uistiť, že pracujeme na spôsoboch, ako zastaviť tieto útoky a chrániť verejnosť.“

Nie je celkom jasné, ako by zákaz mal fungovať. Spojené kráľovstvo predstavilo v roku 1991 zákon o nebezpečných psích plemenách. Ten zakázal chov, predaj či darovanie plemien americký pitbulteriér, japonská tosa, argentínska doga a brazílska fila. Najskôr vstúpilo do platnosti prechodné obdobie, potom sa chov jedného z týchto plemien psov stal trestným činom. Existovali výnimky: psy museli byť sterilizované, začipované a majitelia museli mať aj poistku.

16. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:10 Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor)

Tento zákon však vláde umožňuje aj v budúcnosti zakázať plemeno, ktoré sa chová na boj alebo má charakteristické vlastnosti takého plemena. Na to však musia najskôr plemeno presne zadefinovať. Sunak prejav ukončil so slovami, že tieto psy sú nebezpečné a je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby boli ľudia v bezpečí.

American Bully je plemeno uznané v roku 2004 American Kennel Clubom a v roku 2013 aj United Kennel Clubom. Bol vytvorený zlúčením amerického stafordšírskeho teriéra a amerického pitbulteriéra, informuje obchod s chovateľskými potrebami Fera. Veľkostný ráz XL môže vážiť až 60 kilogramov a ľahko premôže aj dospelého človeka.

V Británii sa plemeno prvýkrát objavilo okolo roku 2014 alebo 2015, povedala pre BBC organizácia Bully Watch, a pribudlo ich najmä počas pandémie. Označujú ich za skvelých rodinných psov, ktorí sú priateľskí, hoci môžu byť aj agresívni. Majitelia plemena American Bully XL proti zákazu protestujú a vravia, že hoci títo psíci vyzerajú na prvý pohľad desivo, ide o milujúcich domácich miláčikov.

Domov
Zdieľať
Diskusia