Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. septembra 2023 o 10:51
Čas čítania 1:54

Už vieme, čo zapríčinilo tragickú smrť najbohatšieho Čecha. Nehode vrtuľníka sa zrejme dalo predísť, tvrdia vyšetrovatelia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Haváriu vrtuľníka zrejme spôsobil pilot.

Pravdepodobnou príčinou havárie vrtuľníka na Aljaške, pri ktorej zahynul v roku 2021 český miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, bola neschopnosť pilota vhodne zareagovať na zlú viditeľnosť. Uvádza sa to v správe, ktorú v stredu večer miestneho času zverejnil americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB). TASR správu prevzala z agentúry AP.


NTSB uvádza, že k havárii prispel aj „neadekvátny výcvik pilotov“ spoločnosti Soloy, ktorá lety organizovala, a tiež „nedostatočný dohľad“ zo strany inšpektora amerického Federálneho úradu pre letectvo.


Pri havárii zahynuli okrem 56-ročného Kellnera aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (50) z Česka, dvaja americkí horskí vodcovia Gregory Harms (52) a Sean McManamy (38) a pilot Zachary Russell (33). Jediným preživším je bývalý český reprezentant v snowboardingu David Horváth (52).

Petr Kellner
Zdroj: PPF Group

Bol najbohatším Čechom

Skupina sa v oblasti venovala takzvanému heliskiingu, čiže extrémnej forme lyžovania, pri ktorej lyžiarov vyvezie na svah vrtuľník a oni sa potom spúšťajú mimo zjazdoviek.


Horváthove zranenia zahŕňali „rozsiahle omrzliny na oboch rukách“, pričom podľa správy NTSB k ich závažnosti prispelo oneskorené upovedomenie pátracích a záchranných tímov. Rodina Kellnera, ktorý bol v čase tragédie najbohatším Čechom, podala tento rok žalobu na spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá takéto lety prevádzkovala.


Horváth vyšetrovateľom povedal, že vrtuľník sa pred osudnou haváriou pokúšal pristáť na horskom hrebeni, čo sa mu na prvýkrát nepodarilo. Pri druhom pokuse vrtuľník pohltila hmla, narazil do kopca a následne sa začať valiť dolu svahom.


NTSB aj na základe jeho výpovedí vyvodila, že pilot zrejme počas druhého pokusu o pristátie zažil tzv. bielu tmu a stratil vizuálny kontakt s hrebeňom kopca, v dôsledku čoho došlo k havárii.

29. marca 2021 o 12:55 Čas čítania 5:34 Miliardár Kellner pochádzal z chudobnej rodiny a vybudoval gigant. Svoj súkromný život držal v tajnosti Miliardár Kellner pochádzal z chudobnej rodiny a vybudoval gigant. Svoj súkromný život držal v tajnosti

Pochádzal z chudobnej rodiny

Petr Kellner tvrdil, že sám pochádzal z chudobných pomerov a bez kvalitného vzdelania, ktoré získal, by sa mu nikdy nepodarilo preraziť. Preto neskôr pomáhal cez svoju nadáciu Educa získavať nadštandardné vzdelanie talentovaným deťom z chudobných rodín. Podľa posledných odhadov ich mohlo byť viac než päťsto; mali možnosť získať vzdelanie prostredníctvom štipendií, ktoré by si bez nadácie nemohli dovoliť. Nadácia im pomáhala aj s vysokoškolským štúdiom v zahraničí.

V poslednej výročnej správe sa Petr Kellner zamyslel nad svojím životom. Vysvetlil, čo ho na práci baví natoľko, že jej venuje nadmerné množstvo času, ale zároveň nezabudol spomenúť svoju rodinu, kolegov a blízke osoby. Zrejme nečakal, že to budú jeho posledné citované slová.

„Niekedy sa pýtam sám seba, prečo toľko pracujem, prečo nie som viac v pokoji. Úprimná odpoveď? Hlavne ma práca stále baví. Baví ma premýšľať a vymýšľať, ako urobiť veci lepšie, inak. Baví ma učiť sa uspieť. Viem, že k cieľu niekedy nevedie len jedna cesta, ale napĺňa ma hľadať tú najlepšiu. A potom to najdôležitejšie: cítim zodpovednosť.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Za svoje deti, za naše spoločnosti, za to, čo sme v PPF vybudovali za takmer 30 rokov. PPF by som nikdy nepostavil sám – bez partnerov, bez zákazníkov, bez zamestnancov. Úspech nie je výsledkom jednotlivca, ale spolupráce tímu, rodiny, blízkych, skupín,“ ďakoval v poslednej výročnej správe najbohatší Čech. 

Domov
Zdieľať
Diskusia