Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. októbra 2023, 8:38
Čas čítania 1:23

Srbsko uviedlo armádu do pohotovosti, jednotky poslalo ku hraniciam s Kosovom. Američania poslali Belehradu veľavravné varovanie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prezident zhromažďovanie vojakov na hranici nepoprel.

Washington v piatok upozornil, že Srbsko na hraniciach s Kosovom zhromažďuje svoje ozbrojené sily. Zároveň vyzval Belehrad, aby ich stiahol a zabránil tak destabilizácii situácie po potýčkach kosovských policajtov so srbskými ozbrojencami. 

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok vyhlásil, že USA zaznamenali rozsiahle nasadenie vojakov pozdĺž srbskej hranice s Kosovom. Belehrad tam podľa neho nasadil delostrelectvo, tanky a mechanizované jednotky. „Vyzývame Srbsko, aby stiahlo tieto sily z hraníc,“ dodal.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval srbského prezidenta Aleksandara Vučića na okamžitú deeskaláciu a návrat k dialógu. Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zas hovoril s kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Srbsko nepoprelo zhromažďovanie armády

Vučić priamo nepoprel, že Srbsko nahromadilo svoje jednotky na hranici, no odmietol tvrdenia, že srbské sily sú v pohotovosti.

Severoatlantická aliancia v reakcii na aktuálnu situáciu schválila zvýšenie počtu príslušníkov svojich mierových síl v Kosove známych ako KFOR, povedal Kirby bez ďalších detailov. Neskôr to potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V nedeľu na severe Kosova ozbrojenci zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

Ide o najvážnejší incident za niekoľko uplynulých rokov a Kosovo obviňuje Srbsko z podpory ozbrojencov. Srbský prezident odmieta, že by sa Srbsko akokoľvek zapojilo do potýčok. Troch zabitých ozbrojencov označili v Srbsku za hrdinov a v stredu tam úrady vyhlásili štátny smútok.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120-tisíc etnických Srbov.

Británia do Kosova pošle ďalších 200 vojakov

Británia plánuje vyslať ďalších 200 svojich vojakov do Kosova s cieľom posilniť tamojšiu mierovú misiu pod vedením NATO (KFOR). Po príchode posíl bude v Kosove pôsobiť približne 600 britských vojakov. 

Tento krok prichádza po minulotýždňových zrážkach medzi srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou a tiež v čase obáv, ktoré vyvolali správy o zhromažďovaní srbských síl na hraniciach Kosova.

kosovo
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia