Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
4. októbra 2023, 17:20
Čas čítania 0:51

Právnička z Popradu odmieta zaplatiť 91 eur za pobyt v povinnej karanténe. Takto vysvetľuje, prečo sa súdi so štátom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Právnička Slavomíra Henčeková nesúhlasila s pobytom v štátnom zariadení a žiadala domácu izoláciu. Štátu odmieta zaplatiť 91 eur za karanténnu stravu. Spor skončil až na súde.

Slovensko žaluje právničku z Popradu Slavomíru Henčekovú za to, že odmieta zaplatiť 91 eur za karanténnu stravu. Spor rieši Okresný súd v Poprade, informuje RTVS

Henčeková sa v apríli 2020 vrátila z Nemecka. Na rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Kittsee ju aj s ďalšími repatriantmi presmerovali do Demänovskej doliny, kde absolvovala povinnú osemdňovú karanténu. 

Právnička bola ochotná podstúpiť testy. Nesúhlasila však s pobytom v štátnom zariadení a žiadala domácu izoláciu. Niekoľkoročný spor stále rieši súd. „Sme tu preto, že stále odo mňa vymáhajú stravné, čiže poplatok de facto za štátnu karanténu,“ povedala žalovaná právnička Slavomíra Henčeková.

Nie je jediná, ktorá nechce zaplatiť stravné

Repatriantom Slovenská republika fakturovala iba stravné. Ubytovanie v štátnych zariadeniach im poskytovala bezplatne. Doposiaľ však náklady neuhradilo viac ako 2-tisíc ľudí. „Celkovo bolo vystavených viac ako 17-tisíc faktúr, z toho do dnešného dňa nemáme uhradených viac ako 2-tisíc faktúr,“ ozrejmil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa Henčekovej si od štátu nič neobjednala ani nepodpísala, a preto faktúru odmieta zaplatiť. „Pokiaľ viem, tak mnoho ľudí to vzdalo v priebehu a peniaze zaplatili. Pár ľudí sa však našlo, ktorí sa stále súdia ako ja, a viem minimálne o dvoch prípadoch na Okresnom súde Brezno, kde na prvom stupni vyhrali,“ uviedla Henčeková s tým, že svoj boj nevzdá. 

Súd odročili na polovicu novembra.

karanténne centrum
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia