Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. októbra 2023, 12:40
Čas čítania 0:40

V košickej U. S. Steel podávajú výpovede stovky zamestnancov. Za odchod dostanú astronomickú odmenu v podobe 15 mesačných platov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zamestnanci dostanú pri odchode odstupné vo výške maximálne 15-násobok priemerného mesačného zárobku. Podmienkou na jeho získanie bolo zrušenie pracovného miesta.

Septembrový motivačný program na ukončenie pracovného pomeru v košických oceliarňach U. S. Steel využilo viac ako 200 zamestnancov. O situácii informoval hovorca firmy Ján Bača s tým, že niektorí odídu až po splnení úloh, ktoré majú dokončiť. Počet zamestnancov hutníckej fabriky sa tak zníži na 8-tisíc.


Do motivačného programu na ukončenie pracovného pomeru u časti zamestnancov sa na základe dodatku k platnej kolektívnej zmluve mohli pracovníci zapojiť od 7. do 14. septembra.

Dostanú maximálne 15-násobok priemernej mzdy

Pri splnení viacerých podmienok zahŕňal možnosť skončiť pracovný pomer dohodou a vyplatenie jednorazovej mzdy za dlhodobý výkon v závislosti od počtu odpracovaných rokov. Jej maximálnu výšku stanovili na 15-násobok priemerného mesačného zárobku.

Podmienkou na uplatnenie dodatku bolo zrušenie pracovného miesta.
Motivačný program na redukciu počtu zamestnancov mal hutnícky podnik aj pred rokom, keď z fabriky odišlo s odstupným viac ako 600 pracovníkov. Počet zamestnancov vtedy klesol približne na 8 300.

V rokoch 2019 až 2021 po podobných programoch opustilo spoločnosť okolo 2 200 ľudí, pričom im spoločnosť vyplatila celkovo takmer 50 miliónov eur.

US Steel Košice
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia