Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
11. októbra 2023, 19:23
Čas čítania 0:58

Belgicko pošle Ukrajine svoje stíhačky F-16. Vláda chce pomôcť aj finančne, cez fond poskytne 1,7 miliardy eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Belgicko poskytne Ukrajine stíhačky F-16 a pomoc vo výške jednej miliardy eur.

Belgický premiér Alexander De Croo v stredu potvrdil, že jeho vláda poskytne Ukrajine bojové stíhačky F-16 a uvoľní pomoc vo výške jednej miliardy eur. De Croo to uviedol na okraj dvojdňového stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje spravodajca TASR.

Zelenskyj sa zúčastnil na doobedňajšom stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny pod vedením USA, ktoré sa konalo v sídle Aliancie ešte pred samotnými rokovaniami ministrov obrany. Televízna stanica RTBF informovala, že v ranných hodinách sa stretol aj s premiérom De Croom.

Belgický premiér na tlačovom brífingu po stretnutí so Zelenským potvrdil, že Belgicko bude aj naďalej poskytovať pomoc Ukrajine a vojenské vybavenie. Spresnil, že staršie stíhačky F-16, ktoré Belgicko postupne vyraďuje, budú Ukrajine k dispozícii od roku 2025 za predpokladu, že s tým bude súhlasiť v tom čase pôsobiaca belgická vláda. Belgicko bude zároveň zaisťovať údržbu a servis týchto lietadiel, v čom má dobré skúsenosti. RTBF pripomenula, že Kyjev dlhodobo žiada od Belgicka stíhačky F-16, čo narážalo na odpor časti ministrov federálnej vlády.

Belgicko zriaďuje fond na pomoc Ukrajine

De Croo povedal, že Belgicko zriaďuje fond vo výške 1,7 miliardy eur na pomoc Ukrajine. Tieto peniaze pochádzajú zo zdanenia ruských aktív zmrazených v rámci bankovej platformy Euroclear so sídlom v Bruseli.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Takzvaný „ukrajinský fond“ má pokryť náklady spojené s prijatím Ukrajincov v Belgicku, poskytovanie humanitárnej pomoci na Ukrajine, aj v podobe rekonštrukcie škôl a nemocníc, ale najmä vojenskú pomoc a vybavenie v oblasti obrany.

zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia