Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
12. októbra 2023, 17:41
Čas čítania 0:51

AKTUÁLNE: Európski socialisti pozastavili členstvo stranám Smer a Hlas. Toto je dôvod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa vedenia strany sa odklonili od hodnôt európskych socialistov.

Strana európskych socialistov (PES) dnes pozastavila členstvo strán Smer-SSD a Hlas-SD. Podľa jej vedenia sa strany odklonili od hodnôt európskych socialistov. Nepomohlo im ani spojenectvo so stranou SNS, informuje portál Euractiv.sk. 

„Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany,“ argumentovali. 

Stranu Smer kritizujú za proruské postoje a vyjadrenia, v ktorých jej predstavitelia odmietajú vojenskú pomoc Ukrajine. O reakciu po týchto výrokoch PES žiadali aj socialisti z viacerých európskych krajín vrátane Nemecka, Holandska, Rakúska a Portugalska.

„Tento krok je reakciou na vytvorenie koaličnej vlády na Slovensku s krajne pravicovou Slovenskou národnou stranou. Memorandum o porozumení podpísané všetkými tromi stranami nie je v súlade s pokrokovými hodnotami a princípmi európskej rodiny socialistov a sociálnych demokratov. Nedávne verejné komentáre a stanoviská lídrov strán Smer a Hlas na tému ruskej vojny proti Ukrajine, migrácie, právneho štátu a LGTBIQ komunity vyvolali vážne obavy a nemajú miesto v progresívnej rodine,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení skupiny S&D.

11. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 4:29 Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník

Podľa šéfky druhej najväčšej politickej skupiny v europarlamente frakcia S&D na budúci týždeň pozastaví členstvo trom slovenským europoslancom za Smer-SD. Členmi slovenskej delegácie v S&D sú Monika Beňová, Robert Hajšel a Katarína Roth Neveďalová.

Fico, Pellegrini
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia