Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
13. októbra 2023 o 20:00
Čas čítania 1:09

Takto Česi zachraňujú ekonomiku. Bude drahšie pivo aj cigarety, živnostníci poriadne zaplačú

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Česi predstavili komplexný konsolidačný plán.

Českí poslanci v piatok v treťom čítaní schválili takzvaný konsolidačný balíček. Jeho cieľom je podľa vlády ozdravenie verejných financií a znižovanie rozpočtových schodkov. Hlasovalo zaň 108 poslancov, 86 bolo proti. Podľa opozičných poslancov balíček iba zvyšuje dane a je proinflačný.

Podľa analytikov ide zrejme o jeden z najdôležitejších krokov vlády Petra Fialu, pretože balík opatrení mení 63 zákonov, a to najmä v daňovej oblasti. Z takmer 80 pozmeňovacích návrhov prešli len tri, z toho jeden pripravila koalícia ako celok.

Schodok štátneho rozpočtu by sa podľa vládneho kabinetu mal vďaka zmenám znížiť v budúcom roku o 97 miliárd (takmer štyri miliardy eur) a do roku 2025 celkovo o 150 miliárd korún (viac ako šesť miliárd eur). Najviac peňazí chce vláda získať vďaka zvýšeniu dane z príjmov firiem z 19 na 21 percent, a to takmer 22 mld.

Už len dve sadzby DPH

Zásadnou je zmena DPH. Namiesto doterajších troch sadzieb majú byť len dve, a to 12 a 21 percent. V nižšej budú okrem iného potraviny, noviny a časopisy, platby za vodné a stočné či zdravotnícke pomôcky. Knihy by mali byť od DPH oslobodené úplne. Vo vyššej sadzbe však bude dojčenská voda, plienky či menštruačné pomôcky, pretože koalícia opozičné pozmeňovacie návrhy týkajúce sa tejto oblasti nepodporila.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Zvýšiť sa majú aj spotrebné dane, najmä takzvané dane z nerestí. Drahší preto bude alkohol, cigarety či hazardné hry. Súčasťou konsolidačného balíčka je aj zvýšenie odvodov osôb samostatne zárobkovo činných (OSVČ). Znovu tiež zavádza nemocenské poistenie pre zamestnancov.

Ruší aj niektoré daňové výnimky, napríklad zníženie zľavy na manželku, zrušenie takzvaného škôlkovného či zľavy na študenta. Po tlaku najmä odborov sa však koalícia rozhodla zachovať daňové zvýhodnenie zamestnaneckých benefitov, ktoré chcela úplne zrušiť. V rámci kompromisu je však obmedzenie do výšky polovice priemernej mzdy v predchádzajúcom období. 

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia