Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
14. októbra 2023, 12:50
Čas čítania 1:36

Virálna AI aplikácia, ktorá ťa zmení na amerického študenta z 90. rokov, môže zneužívať údaje. Vyskúšali ju už mnohí známi Slováci

Kategória:
Osobnosti
Uložiť Uložené

Používatelia tejto aplikácie podľa právnika prehliadajú priame nebezpečenstvo, ktoré im hrozí.

Na sociálnych sieťach posledný týždeň trenduje výzva #YearBookChallenge, do ktorej sa zapojili už aj mnohí známi Slováci a Česi (napríklad Separ, Cynthia Tóthová, Datel či Teri Hodanová). 

Ide o trend, v rámci ktorého si môže ktokoľvek vyskúšať, ako by vyzeral, keby chodil na americkú strednú školu v 90. rokoch. Portrétové fotky ako z americkej triednej knihy generuje nástroj umelej inteligencie prostredníctvom aplikácie Epik – AI Photo Editor, ktorú vyvinula juhokórejská spoločnosť Snow Corporation.

Ako uvádza server TechCrunch, táto aplikácia sa v poslednom týždni dostala na vrchol v rebríčku sťahovaní. Trend spopularizovali najmä svetové celebrity. Objavili sa však viaceré pochybnosti o tom, či je táto virálna aplikácia bezpečná.

Používatelia totiž appke odovzdávajú svoje fotografie (minimálne 8 až 12, na ktorých im musí byť dobre vidno tvár) a mnohí odborníci poukazujú na to, že aplikácia môže slúžiť ako schéma na zber citlivých osobných údajov a predstavovať značnú hrozbu pre používateľov.

20. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 7:07 Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor)

Na používanie tejto služby totiž musíš prijať zásady ochrany osobných údajov, čo však znamená udelenie súhlasu spoločnosti so zhromažďovaním, ukladaním a spracovaním snímok tvojej tváre, aby mohla poskytovať svoje funkcie. 

„Spoločnosť vyžaduje práva na použitie obsahu vrátane práv na ukladanie, kopírovanie, úpravy, prenos, zobrazovanie, zdieľanie a vytváranie odvodených diel. Obsah zahŕňa akékoľvek príspevky alebo súbory vrátane symbolov, písmen, hlasových poznámok, videí, zvukov, fotografií, nákresov alebo odkazov, ktoré nahráte do služby a zdieľate ich so sebou alebo s ostatnými,“ píše sa v podmienkach používania aplikácie Epik. Zabezpečenie je neisté a je možné, že tvoje fotky môžu byť zneužité.

Ako pre El País uviedol Borja Adsuara, právnik špecializujúci sa na digitálnu komunikáciu, táto aplikácia predstavuje riziko a problémy s ochranou súkromia. „Nebezpečenstvo nespočíva ani tak v tom, že iní ľudia môžu robiť strašné veci s vašou tvárou, ale skôr v tom, čo všetko môže spoločnosť urobiť s vašimi údajmi,“ zdôrazňuje Adsuara. „Ale keďže výsledok tohto filtra je skvelý, ľuďom je to jedno, pretože nevidia priame nebezpečenstvo, ktoré im hrozí,“ dodal právnik.

Aplikáciu Epik vyskúšali už mnohí známi Slováci a Česi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 🌸 Cynthia Tóthová 🌸 (@cynthia_tothova)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bejšíí (@separ__dms)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tereza Hodanova (@terihodanova)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Valášek (@datel_marek)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nikola Halvoňová (@niky_rich)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa HYPEMAN OSŤO (@ostohypeman)

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DENISA VALOVÁ (@denivalova)

Domov
Zdieľať
Diskusia