Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
21. októbra 2023, 16:08
Čas čítania 1:55

VIDEO: Desivý úkaz v Škótsku. Muž natočil, ako sa nadvihuje časť lesa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Psičkárovi sa, chvalabohu, nič nestalo.

Psičkár zo Škótska sa nestačil čudovať, keď počas vychádzky so psom v lese narazil na podivuhodný jav. Oči mu padli na „vznášajúcu“ sa lesnú pôdu s koreňmi stromov, ktorú zo zeme vytrhol silný vietor sprevádzajúci búrku Babet, píše portál BBC

David Nugent-Malone, ktorý chodí do lesoparku Mugdock so psom pravidelne, tu nikdy nič podobné nezažil. „Prešli sme cez túto konkrétnu časť lesa doslova stokrát a nikdy sme nič také nevideli,“ povedal psičkár pre BBC. Podľa jeho slov sa zem sa dvíhala, akoby plávala. Muž tvrdil, že mu vyvalená časť pôdy pripomína „zablatený obrus“. 

Ako píše portál LadBible, psičkárovi, ktorý bol svedkom podivného úkazu, sa napriek tomu, že bol v obrovskom nebezpečí, nič nestalo. Búrka Babet, ktorá úkaz spôsobila, si však vyžiadala len v Spojenom kráľovstve tri obete. 

Búrka pokračuje

Búrka Babet už tretí deň v poradí bičuje Britániu, sever Nemecka a juh Škandinávie. Sprevádza ju silný vietor, prudké dažde i záplavy. Búrka si od štvrtka vyžiadala štyri obete na životoch a spôsobila výpadky dodávok elektrickej energie a narušenie letovej, železničnej i trajektovej dopravy.


Britská meteorologická služba Met Office nazvala búrku Babet. V Británii si vyžiadala od štvrtka už tri obete – dve evidujú v Škótsku a jednu v Anglicku. Poslednou obeťou búrky sa stala 33-ročná žena na nemeckom ostrove Fehmarn v Baltskom mori, na ktorej auto spadol strom.


Víchrica a s ňou spojené vysoké vlny na juhu Baltského mora spôsobili prelomenie protipovodňových zábran v pobrežných oblastiach Dánska a na severe Nemecka. V nemeckom meste Flensburg stúpla hladina vody o vyše dva metre a dosiahla najvyššiu úroveň za sto rokov. Z bezpečnostných dôvodov boli do zaplavených oblastí Flensburgu prerušené dodávky elektrickej energie.


V zasiahnutých oblastiach Nemecka, Dánska a južného Švédska dočasne pozastavili trajektovú a vlakovú dopravu. Kodanské letisko zase v piatok zrušilo 142 letov, no v sobotu už letovú prevádzku obnovilo.

Vlny narážajú na mólo na severnom pobreží ostrova Bornholm v Dánsku 20. októbra 2023. Úrady v krajinách severnej Európy vyzývajú obyvateľov na ostražitosť v súvislosti so silnou búrkou, ktorá so sebou môže priniesť prudké dažde i víchricu.  Britská  meteorologická služba Met Office búrku nazvala Babet a okrem Britských ostrovov a Dánska zasiahne aj juh Švédska, sever Nemecka a niektoré časti Nórska.
Vlny narážajú na mólo na severnom pobreží ostrova Bornholm v Dánsku 20. októbra 2023. Úrady v krajinách severnej Európy vyzývajú obyvateľov na ostražitosť v súvislosti so silnou búrkou, ktorá so sebou môže priniesť prudké dažde i víchricu. Britská meteorologická služba Met Office búrku nazvala Babet a okrem Britských ostrovov a Dánska zasiahne aj juh Švédska, sever Nemecka a niektoré časti Nórska. Zdroj: TASR/AP


Dánske úrady vyhlásili v oblastiach ťažko zasiahnutých búrkou evakuáciu. Úrady v okrese Haderslev sa rozhodli evakuovať celú pobrežnú oblasť. Bezprostredne však nebolo jasné, koľkých ľudí sa evakuácia dotkla. Dánsky meteorologický inštitút obyvateľov varoval pred silným vetrom a zvýšenou hladinou vôd počas celého víkendu.


V Škótsku by mala v sobotu podľa predpovedí spadnúť až 100 mililitrov zrážok a pre niektoré mestá stále platí červená výstraha pred počasím. Ide o najvyšší stupeň výstrahy, ktorý znamená ohrozenia života.


V niektorých oblastiach Škótska by mohol za tri spadnúť až dvojmesačný úhrn zrážok. V najviac zasiahnutom škótskom meste Brechin evakuovali už 300 domov. Hladina tamojšej rieky South Esk sa zvýšila o takmer štyri metre a zaplavila ulice. Škótske úrady pritom varovali, že v sobotu by sa z koryta mohla vyliať aj rieka Don.


Babet narušila dopravu aj v Británii, keďže sú zaplavené cesty i železničné trate. Letisko Leeds-Bradford na severe Anglicka je v sobotu pre nepriaznivé počasie zatvorené.

Domov
Zdieľať
Diskusia