Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
21. októbra 2023, 18:33
Čas čítania 0:54

Rusko sa údajne snažilo ovplyvniť voľby až v jedenástich demokratických krajinách

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tieto informácie vyplývajú zo správy spravodajských služieb USA.

Rusko sa podľa Spojených štátov snažilo spochybniť integritu volieb v demokratických krajinách na celom svete. Vyplýva to zo správy spravodajských služieb USA, ktorú Washington zaslal približne sto krajinám v Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike a zverejnil v piatok.


„Rusko sa zameriava na operácie, ktorými sa snaží oslabiť dôveru verejnosti v integritu volieb,“ uvádza sa v správe, podľa ktorej na to Rusko využíva svoje špionážne siete, štátne médiá a sociálne siete. Podľa informácií USA to „vysokopostavení predstavitelia ruskej vlády vrátane tých v Kremli považujú za účinné“.


Rusko podľa správy USA vyvinulo v rokoch 2020 až 2022 „intenzívne úsilie“, aby spochybnilo integritu najmenej 11 volieb v deviatich demokratických krajinách vrátane Spojených štátov.

Najmenej v 17 ďalších demokratických štátoch využilo Rusko podľa správy „menej výrazné“ spôsoby ovplyvňovania verejnej mienky, medzi ktoré patrí šírenie ruských politických odkazov a aktivita na sociálnych sieťach. USA dotknuté krajiny nešpecifikovali.


Ako príklad sa v správe uvádzajú voľby v nemenovanej európskej krajine v roku 2020. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) počas nich podľa USA pracovala na zastrašovaní volebných pracovníkov, organizovala protesty v deň volieb a „sabotovala hlasovanie zo zahraničia“.


Podľa nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí Rusko v tomto úsilí podnietil úspech jeho dezinformačnej kampane počas amerických volieb v roku 2020 a počas pandémie covidu-19.


USA v správe krajinám odporúčajú, aby zamedzili zasahovanie Ruska do volieb prostredníctvom sankcií, výmeny informácií, vyhostenia ruských špiónov a cestovných zákazov.

Domov
Zdieľať
Diskusia