Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. októbra 2023 o 14:30
Čas čítania 0:39

Veľká prešovská firma nevytvorí sľubovaných 500 nových pracovných miest, miliónovú dotáciu chce vrátiť štátu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prešovský výrobca súčiastok na robotické ramená štát ešte v roku 2017 požiadal o dotáciu na výstavbu nového závodu. Vtedajšie plány boli veľké. Spoločnosť chcela zväčšiť výrobu a dokonca zdvojnásobiť počet zamestnancov. Dnes je všetko inak.

Spoločnosť Spinea v Prešove chce vrátiť milióny, ktoré dostala od štátu na rozšírenie výroby a stovky nových pracovných miest. Z veľkých plánov v regióne východného Slovenska napokon zišlo, informuje Forbes. 

„Ak Spinea nedokáže splniť podmienku vytvorenia nových 450 miest, v októbri 2024 vráti časť dotácie aj s úrokmi. Firma v súčasnosti počíta so sumou 14,7 milióna dolárov,“ uviedla vo výročnej správe americká spoločnosť Timken. 

Prešovský výrobca súčiastok na robotické ramená štát ešte v roku 2017 požiadal o dotáciu na výstavbu nového závodu. Vtedajšie plány boli veľké. Spoločnosť chcela zväčšiť výrobu a dokonca zdvojnásobiť počet zamestnancov. 

Vláda Roberta Fica firme schválila investičnú dotáciu vo výške 20,29 milióna eur pod podmienkou, že do pozemkov, budov a strojov investuje najmenej 66 miliónov eur a novovytvorené pracovné miesta zachová aspoň najbližších päť rokov.

S výstavbou nového závodu síce firma začala, no veľkolepé plány stroskotali. Spinea sa dostala do problémov a s výrazným poklesom tržieb prepustila aj 100 zamestnancov. V máji 2022 sa stala súčasťou americkej korporácie Timken Timken.

Spinea, Prešov
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia