Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
2. novembra 2023, 14:30
Čas čítania 1:07

Kontroverzný kandidát na šéfa inšpekcie je presvedčený, že Lučanského zabili. Takto chce vyriešiť „vojnu v polícii“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vojnu v polícii by podľa Zuriana ukončilo prešetrenie informácií na oboch stranách.

Aktualizované (15:06) – Vláda dnes vymenovala Branislava Zuriana za riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Nižšie uvádzame článok v pôvodnom znení.

Kandidát na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian chce po vymenovaní do funkcie priniesť inšpekcii zákonnosť, dôveryhodnosť, odbornosť a nezávislosť. Uviedol to na štvrtkovom vypočutí pred parlamentným brannobezpečnostným výborom.

„Úlohou ÚIS nie je len postihovať a trestať policajtov. Chcem, aby tento útvar išiel k policajtom otvorenou formou, aby sa slušní policajti tohto útvaru nemuseli báť, nebol strašiakom. Hlavne chcem, aby tento útvar vnímali ako zákonný, odborný, profesionálny a spravodlivý,“ vyhlásil. Dodal, že inšpekcie by sa mali báť policajti, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu, a tí, ktorí kazia dobré meno svojim inštitúciám.

Pozície na útvare plánuje obsadzovať odborníkmi. Nezávislosť je podľa neho postavená na ľuďoch. Príslušníci ÚIS musia podľa neho pociťovať istotu, že nech rozhodnú akokoľvek na základe dôkazov a zákona, nebudú za svoje rozhodnutie perzekvovaní.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

K otázke na svoje trestné stíhania pripomenul, že v oboch prípadoch bolo prokurátorom obvinenie zrušené ako nezákonné. Bezpečnostnú previerku nemá, plánuje o ňu požiadať. K postaveniu takzvaných čurillovcov mimo služby podotkol, že všetci stíhaní policajti sú postavení mimo služby.

Zurian je presvedčený, že Lučanského niekto zabil

Vojnu v polícii by podľa Zuriana ukončilo prešetrenie informácií na oboch stranách. Plánuje na to zriadiť nový vyšetrovací tím. Je presvedčený, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský bol zabitý. Podľa oficiálneho verdiktu úradov pritom išlo o samovraždu. Údajné zavraždenie Lučanského sa svojho času spomínalo najmä v dezinformačných médiách.

Úrad inšpekčnej služby je osobitnou súčasťou Policajného zboru na odhaľovanie, vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov príslušníkov Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Finančnej správy. Zuriana by po vypočutí výborom mala vymenovať do funkcie vláda.
Zurian
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia