Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
7. novembra 2023, 16:16
Čas čítania 0:25

Vianočné pečenie nás vyjde poriadne draho. Cena cukru je najvyššia za posledných 12 rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cena cukru je najvyššia za posledných 12 rokov. Za jeden kilogram cukru aktuálne zákazníci v porovnaní s minulým rokom zaplatia až o 40 % viac.

Svetové trhy zaznamenali prudký rast cien cukru, ktorý sa odrazil aj na cenách v slovenských obchodoch. Kým kilogram cukru u nás pred rokom stál 0,94 eura, dnes musíme siahnuť hlbšie do vrecka. Zdražovanie sa však ešte nekončí, píšu Hospodárske noviny.

Cena cukru za posledné mesiace narástla až o 40 %, je tak najvyššia za posledných 12 rokov. Za jeden kilogram cukru aktuálne zákazníci zaplatia približne 1,43 eura. Analytici však pred sviatkami predpokladajú ďalšie zdražovanie.

Pod nepriaznivú situáciu na trhu sa podpísalo obdobie sucha v Indii, ktorá sa spolu s Brazíliou radí medzi dvoch najväčších producentov cukru na svete. Vývoj cien však do budúcna môže ovplyvniť aj plánovaná daň z cukru.

koláče, Vianoce, pečenie
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia