Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
8. novembra 2023, 16:21
Čas čítania 1:08

Odhalili spomienkovú tabuľu obetiam tragédie na Zochovej. Prítomní rodičia sa neubránili slzám

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tabuľu odhalili rodičia študentov, ktorých životy vyhasli.

Obetiam nehody na bratislavskej zastávke Zochova odhalili v stredu 8. novembra spomienkovú tabuľu vo vestibule Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Venovaná je aj ďalším študentom, ktorým predčasná smrť nedovolila dokončiť štúdium.


„Dnes sa tu stretávame, aby sme si zapamätali mená Broňa a Marek. Spomienková tabuľa má pripomínať, aká krehká je ľudská bytosť. Zároveň si chceme pripomenúť, že počas štúdia na našej fakulte za vyše 60 rokov jej činnosti nedobrovoľne opustilo tento svet už viac našich študentov, a aj pre nich je určená táto dnešná spomienka. Aj oni majú na tejto tabuli svoje miesto,“ uviedol Miroslav Vavák z Univerzity Komenského. Tabuľu odhalili rodičia študentov.

spomienková tabuľa obetiam na Zochovej
spomienková tabuľa obetiam na Zochovej Zdroj: TASR


Vavák sa poďakoval vedeniu univerzity, fakulty a aj ľuďom, ktorí prispeli na spomienkovú tabuľu. „Každý z nich, kedykoľvek sa sem vráti, si môže povedať: tu ostal po mne kúsok pamiatky, ktorá má aj pedagogicky vplývať na ďalšie generácie, že alkohol nepatrí za volant, že presadzovanie svojho ega nie vždy vedie k pozitívnym výsledkom a že vždy a za každú cenu treba byť ľudský a nemyslieť egoisticky iba na seba, na svoje záujmy či potreby,“ dodal.


Spomienková tabuľa z bronzu v tvare kruhu, na ktorej je vyobrazený strom, má podľa neho vyjadrovať príbeh piatich študentov, piatich vetiev abstraktného toku, ktorý vychádza z jedného základu. Dve vetvy pripomínajúce ľudské tváre, ktoré patria študentom, autor rozpracoval na základe fotografie, ktorá visela vo vestibule.

10. apríla 2024, 11:30 Čas čítania 2:44 Kurzy pre mladých vodičov odhalili 4 chyby, ktorých sa najčastejšie na cestách dopúšťajú. Robíš niektorú z nich aj ty? Kurzy pre mladých vodičov odhalili 4 chyby, ktorých sa najčastejšie na cestách dopúšťajú. Robíš niektorú z nich aj ty?

„Mená Mareka a Brone ostanú teraz na tejto bronzovej tabuli, ale to, čo pretrvá ešte dlhšie ako ten bronz, je obraz, spomienka, pamiatka, ktorú budeme nosiť v sebe,“ zakončil spisovateľ Daniel Hevier.

Dopravná nehoda v centre Bratislavy, ktorú spôsobil opitý vodič – v tom čase známy športový funkcionár Dušan Dědeček, si 2. októbra 2022 vyžiadala päť mŕtvych a niekoľko zranených osôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia