Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
10. novembra 2023, 13:02
Čas čítania 0:39

Slováci môžu v roku 2024 očakávať extrémy, spôsobí to El Niño. Počasie nám všetkým vytrie zrak

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

El Niño sa postará o vysoké teploty, prívalové dažde aj obdobia sucha.

Klimatický jav El Niño bude ovplyvňovať teplotu aj v roku 2024. Podľa odborníkov zo Svetovej meteorologickej organizácie jeho vrchol môžeme očakávať od novembra 2023 do januára 2024. Poveternostné podmienky bude však meniť až do apríla 2024, píše portál iMeteo.

„Medzitým už od júna pozorujeme rekordne vysoké teploty zemského a morského povrchu. Tento rok už môže byť najteplejší v histórii a budúci rok bude pravdepodobne ešte teplejší,“ informoval generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie profesor Petteri Taalas.

8. novembra 2023, 9:18 Čas čítania 0:29 Táto zima bude na Slovensku netypická. Odborníci oznámili, či sa dočkáme sneženia Táto zima bude na Slovensku netypická. Odborníci oznámili, či sa dočkáme sneženia

Môžeme očakávať, že El Niño bude prispievať k vyšším teplotám na Zemi či k otepleniu oceánov aj budúcu jar. Podľa meteorológov má však klimatický fenomén skutočný vplyv až rok po jeho výskyte. Výraznejšie oteplenia teda musíme očakávať až budúci rok. 

Oteplenie oceánu zapríčiní výskyt prírodných extrémov

Podľa Taalasa sa musíme pripraviť na teplotné extrémy a rôzne prírodné katastrofy, ktoré nás v dôsledku oteplenia Tichého oceánu čakajú. „Musíme sa pripraviť na zvýšenie hrozby extrémnych javov, ako sú vlny horúčav, suchá, požiare, silné dažde a záplavy v niektorých regiónoch sveta,“ dodal generálny tajomník.

teplo
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia