Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. novembra 2023, 8:41
Čas čítania 0:47

Prelom v medicíne: Chirurgovia pacientovi prvýkrát transplantovali celé oko aj s časťou tváre

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nie je však isté, či sa mužovi vráti zrak.

Tím chirurgov v New Yorku vykonal prvú transplantáciu celého oka. Zákrok bol označený za prielom v medicíne, hoci stále nie je jasné, či sa pacientovi opäť vráti zrak.

Elektrikára Aarona Jamesa počas revízie elektrického vedenia v júni roku 2021 do tváre zasiahol výboj s napätím 7,2 kilovoltu. Utrpel rozsiahle zranenia hlavy, krku a ľavej ruky a oslepol na ľavé oko.

Chirurgický zákrok sa uskutočnil ešte 27. mája, o jeho výsledkoch informovali až dnes. Počas 21-hodinovej operácie odstránili ľavé oko a časť tváre a nahradili ich orgánmi darcu.

„Už len to, že sa nám podarila transplantácia celého oka a časti tváre, je obrovský úspech, dlho považovaný za nemožný,“ vyhlásil vedúci chirurgického tímu Eduardo Rodriguez.
S transplantáciou celého oka mali chirurgovia doteraz čiastočný úspech pri myšiach, na človeku sa podobný zákrok vykonal po prvý raz. V prípade Jamesa zavážilo, že jeho zranenia si vyžadovali aj transplantáciu tváre.

Zrak zrejme nezíska

Transplantát sa podľa lekárov hojí dobre, prekrvená je aj sietnica. Nie je však isté, či pacient získa zrak. Chirurgička Kia Washingtonová z Coloradskej univerzity považuje obnovu zraku za nepravdepodobnú, pretože od operácie už uplynul dlhší čas. Podľa nej v budúcnosti pomôže nasadenie ďalších moderných lekárskych postupov, napríklad génovej terapie.

operácia
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia