Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
13. novembra 2023 o 9:14
Čas čítania 0:32

Toto sú najštedrejšie krajiny sveta. Slovensko sa môže hanbiť, predbehlo ho aj Rusko

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V indexe štedrosti výskumníci zistili, že 72 % svetovej populácie, čo predstavuje 4,2 miliardy ľudí, podporovalo iných ľudí.

Podľa svetového indexu štedrosti, ktorý každoročne hodnotí charitatívnu angažovanosť obyvateľov krajín, skončilo Slovensko zo 142 krajín na 118. mieste. Predbehlo ho dokonca aj Rusko, ktoré sa umiestnilo na 102. mieste.

Na poslednej priečke je Poľsko a prvé miesta obsadili krajiny ako Indonézia, Ukrajina a Keňa. Výsledky zverejnila vo svojom výročnom reporte Charities Aid Foundation. O správe informuje Euromaidan press, ktorá poukazuje najmä na výrazný posun Ukrajiny. 

Index štedrosti sa meria tromi parametrami, ktorými sú pomoc cudzím ľuďom, darovanie peňazí a dobrovoľnícky čas. Respondenti odpovedajú na otázky týkajúce sa týchto troch rozmerov. Skóre sa vypočítava spriemerovaním odpovedí opýtaných občanov každej krajiny. 

V indexe štedrosti výskumníci zistili, že 72 % svetovej populácie, čo predstavuje 4,2 miliardy ľudí, podporovalo iných ľudí. Ukrajina je tohtoročným rekordérom, lebo od roku 2022 získala 13 bodov a tým sa zaradila na druhú priečku.

Slováci , index štedrosti
Slováci , index štedrosti Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia