Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
13. novembra 2023, 15:30
Čas čítania 1:41

Viac vlastenectva, národnej literatúry v školách či národný šport. Toto dali Fico, Danko a Pellegrini do programového vyhlásenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie, jeho súčasťou je aj niekoľko zvláštnych či pozornosti hodných návrhov.

Vláda Roberta Fica schválila v pondelok 13. novembra svoje programové vyhlásenie. Jeho hlavnou myšlienkou je „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“. Už v úvode vláda spomína, že chce u Slovákov vzbudiť viac národného sebavedomia. 

„Nová vláda Slovenskej republiky bude venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám,“ píše sa v programe.

Nová vláda sľubuje, že bude reagovať na politickú, ekonomickú, finančnú, sociálnu a právnu situáciu a postavenie SR vo svete. V programovom vyhlásení sa objavilo aj viacero zvláštnych či pozornosti hodných bodov.

Zvýšenie daní

  • Vláda chce bojovať s negatívnymi externalitami tým, že zvažuje zavedenie dane zo sladených nápojov.

Kultúrna politika

  • Vláda chce podporovať „kvalitnú pôvodnú slovenskú televíznu a rozhlasovú tvorbu“, a preto plánuje rozdeliť a Rozhlas a televíziu Slovenska na Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas.
  • Vláda chce u obyvateľov Slovenskej republiky posilniť vlastenectvo. „Vláda zabezpečí systémové kroky, projekty a aktivity, ktoré podporia zvýšenie národného povedomia a vlastenectva občanov Slovenskej republiky,“ píše sa v programe.
  • Vláda bude podporovať angažovanosť náboženských spoločností vo veciach verejného záujmu.
  • Vláda plánuje prevziať záštitu nad významnými slovenskými výročiami a bude zabezpečovať ich priebeh.
  • Rezort kultúry chce v spolupráci s ministerstvom školstva zvýšiť u mladých ľudí záujem o čítanie slovenskej literárnej tvorby.

Environmentálna politika

  • Nová vláda nezabudla v programovom vyhlásení vlády spomenúť ani medveďa hnedého a chce zmapovať jeho výskyt na Slovensku. „Vláda začne vecný dialóg s Európskou komisiou o preklasifikovaní stupňa ochrany tejto šelmy v prípade, že výsledky preukážu jej premnoženie,“ píše sa v programe. 

Šport

  • Vláda chce schváliť Národný program rozvoja športu s podtitulom Slovensko – krajina šampiónov.

Verejná správa

  • Vláda chce, aby každý rok vyšla správa Stav demokracie na Slovensku. Tá by mala zhrnúť dáta z výkonu demokracie a  ukazovať stav nálad obyvateľov. Správa by podľa vlády mala vychádzať najmä z toho dôvodu, že masmédiá vraj nedostatočne informujú o veciach verejných. „Masmediálna scéna sa pri informovaní o veciach verejných často zameriava na jednoduché formátovanie správ, často s cieľom komerčne či politicky využiť šokujúce či škandalizujúce formulácie, čo nepomáha rozvoju komplexných znalostí a zručností občanov potrebných pre demokratickú správu vecí verejných,“ píše sa v programovom vyhlásení.
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, Úrad vlády Slovenskej republiky a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky chcú rozvinúť program verejných kampaní. Tie by sa mali týkať propagácie ohľaduplnosti voči druhým, propagácie rodiny, propagácia ochrany detí a propagácie kultúry vrátane čítania slovenskej beletrie.

Vnútorný poriadok a bezpečnosť

  • Ministerstvo vnútra vymenuje civilných intervenčných pracovníkov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť v problémových lokalitách.

Bezpečnostná politika

  • Pre vládu je dôležité aj zabezpečiť dôstojné oslavy Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.
vláda
Zdroj: TASR/Martin Baumann

 

Domov
Zdieľať
Diskusia