Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. novembra 2023, 8:17
Čas čítania 1:18

Slovenských podnikateľov čakajú extra príspevky od EÚ. Zverejnili detaily, ako by mali fungovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podnikatelia budú mať možnosť získať finančnú podporu formou voucherov.

Na európskej úrovni bolo schválené rozšírenie fondu na podporu malých a stredných podnikov na ochranu duševného vlastníctva. Podnikatelia tak majú možnosť dostať finančnú podporu vo výške tisícov eur formou voucherov. Vouchery sú určené na ochranu inovácií, patentov, značiek a na audit duševného vlastníctva firiem. Informovala o tom Jana Záchenská z komunikácie s verejnosťou Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) Slovenskej republiky.


Podnikatelia budú môcť podpory využiť od januára budúceho roka. „Slovensko je jednou z krajín, kde je ochrana duševného vlastníctva najnižšia spomedzi krajín Európskej únie, a preto sme radi, že pomôžeme našim podnikateľom získať výraznú podporu, ktorá ich urobí úspešnejšími a konkurencieschopnejšími,“ uviedol predseda ÚPV Matúš Medvec.

Nové opatrenia na podporu podnikov budú mať viacero rozmerov 

Ak niekto napodobňuje alebo zneužíva značku, inováciu či dizajn, nová služba IP Enforcement má pomôcť pri vymáhaní práv. Služba pribudne ku komplexnému auditu duševného vlastníctva. Podnikatelia tak môžu získať 720 eur na audit a ďalších 720 eur na vymáhanie svojich práv.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Ďalším elementom podpory je aj refundácia poplatku za ochrannú známku. Prostredníctvom voucheru je možné uhradiť 75 % nákladov na registráciu ochrannej známky. Rozšíri sa aj rozsah o medzinárodné prihlášky ochranných známok a dizajnov vo viacerých krajinách sveta, kde pôsobia. Možné je tak získať 2 500 eur.


Pri patentoch sa takisto refunduje 75 % nákladov na vypracovanie európskej patentovej prihlášky, pričom limit maximálnej výšky je 2 000 eur. Pri patentovej rešerši ide o 75 % nákladov, kde je možné zistiť, či je vynález unikátny na svetovej úrovni a či je patentovateľný.
„Voucher uhrádza aj iné poplatky pri podaní patentovej prihlášky do výšky 1 500 eur. V roku 2024 sa budú uhrádzať náklady na patentovú ochranu až do výšky 3 500 eur,“ priblížil ÚPV.


Pri odrodách rastlín a všetkých poplatkoch spojených s prihláškou sa zvyšuje výška voucheru z pôvodných 225 eur na 1 500 eur. „Mechanizmy priamej refundácie pomáhajú zvýšiť ochranu duševného vlastníctva firiem a tým im pomôžu výraznejšie rásť, keďže firmy, ktoré si chránia duševné vlastníctvo, majú o 20 % vyššie príjmy a vyplácajú o 19 % vyššie mzdy zamestnancom,“ dodal Medvec.

Domov
Zdieľať
Diskusia