Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
23. novembra 2023, 17:00
Čas čítania 0:30

Slováci si priplatia za sladené nápoje, vláda už pripravuje zákon. Tieto detaily sú zatiaľ známe

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K opatreniu sa vyjadrila aj Potravinárska komora Slovenska.

Vláda pripravuje novú legislatívu, ktorá má pomôcť verejnému rozpočtu. Ministerstvo financií pracuje na takzvanej „spotrebnej dani zo sladených nápojov“. Miera zdanenia sladených nealkoholických nápojov sa bude merať od obsahu sladidla v nápoji, informuje portál oPeniazoch. V praxi to znamená, že si na Slovensku od budúceho roka priplatíme plošne za všetky sladené nápoje. 

Finálne ceny produktov a konkrétne kontúry opatrenia by sa Slováci mali dozvedieť vo februári v roku 2024, keď bude prebiehať pripomienkové konanie k novej legislatíve. 

Opatrenie má slúžiť na zlepšenie zdravotného stavu obyvateľov, čo by malo následne znížiť aj náklady na zdravotnú starostlivosť. Rovnaké dane majú zavedené do praxe aj iné európske krajiny, ako napríklad Fínsko, Francúzsko alebo Maďarsko. 

Denník E uviedol, že Potravinárska komora Slovenska sa v liste premiérovi Ficovi vyjadrila negatívne voči zvyšovaniu potravinárskych daní. 

Domov
Zdieľať
Diskusia