Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
24. novembra 2023, 17:33
Čas čítania 0:52

Fico bude telefonovať s ukrajinským premiérom. Prezradil, čo mu povie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S ukrajinským premiérom chce Fico hovoriť o projekte odmínovania a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje.

Pripravuje sa telefonický rozhovor slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Oznámil to predseda slovenskej vlády v piatok po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom v Prahe. So šéfom ukrajinského kabinetu chce Fico hovoriť o projekte odmínovania a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje.

„My potrebujeme zadefinovať, čo Ukrajina potrebuje na zimu a v čom jej môžeme pomôcť. Hovoríme o prenosných generátoroch na výrobu tepla, hovoríme o projekte odmínovania Ukrajiny ako takej... Humanitárne, civilne sme pripravení Ukrajine pomáhať a aj jej pomáhame,“ povedal Fico.

Ľudia na Slovensku boli podľa jeho slov prví, ktorí pomohli utečencom z Ukrajiny po vypuknutí vojny. Mnoho z nich v SR zostalo, ešte viac ich je podľa neho v Česku. „V tomto sa nič nemení, len rešpektujte..., že nechceme posielať zbrane na Ukrajinu,“ dodal.

Zopakoval postoj novej vlády, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho slov je zamrznutý a môže trvať až do roku 2030 a nefunguje ani sankčná politika proti Rusku. „Za týchto okolností my presadzujeme myšlienku: je lepšie desať rokov rokovať v mieri alebo pri prerušených bojových operáciách ako desať rokov bez akéhokoľvek výsledku ísť k rokovaciemu stolu, keď zistíme, že ďalších 500 000 až 600 000 ľudí je mŕtvych,“ povedal Fico. Dodal však, že rešpektuje postoj ČR a akéhokoľvek štátu, ktorý sa rozhodne pomáhať Ukrajine vojensky.

fico
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia