Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
25. novembra 2023, 17:40
Čas čítania 0:31

Zelenskyj robí veľké zmeny vo vedení armády, odvolal štyroch vysokopostavených generálov. Dôvod zostáva záhadou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zelenskyj dôvody týchto zmien oficiálne nevysvetlil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým prepustil viacero vysokopostavených generálov Národnej gardy, informuje agentúra DPA.

Najvyššie postaveným odvolaným dôstojníkom je prvý zástupca veliteľa Národnej gardy generálporučík Volodymyr Kondraťuk. Zelenskyj odvolal aj ďalších troch zástupcov: generálporučíka Olexandra Naboka a generálmajorov Oleha Sachona a Mykolu Mykolenka.

S výnimkou Sachona boli všetci generáli vo funkcii už pred začiatkom invázie ruských síl na Ukrajinu. Zelenskyj dôvody týchto zmien vo vedení Národnej gardy oficiálne nevysvetlil. Len v júli pritom odvolal dovtedajšieho veliteľa gardy Jurija Lebiďa a na jeho miesto dosadil Olexandra Pivnenka.

Národná garda je polovojenská jednotka, ktorá spadá pod jurisdikciu ukrajinského ministerstva vnútra a zodpovedá predovšetkým za ochranu hraníc a vnútornú bezpečnosť. Obnovená bola v marci 2014 po anexii polostrova Krym Ruskom. Od začiatku ruskej invázie jej príslušníci bojujú na fronte spolu s vojakmi ukrajinskej armády.

Domov
Zdieľať
Diskusia