Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
25. novembra 2023, 19:10
Čas čítania 0:44

Na Slovensku hrozí lavínové nebezpečenstvo. V Tatrách napadne až meter snehu, lokalizovali oblasti, ktorým sa vyhnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí pre polohy nad 1 800 metrov nad morom (m n. m.) mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V muldách a žľaboch, orientovaných na severovýchod, východ, juhovýchod až juh, je uložený vetrom previaty nový sneh na predchádzajúce vankúše a dosky. „Nebezpečenstvo predstavujú najmä strmé až extrémne strmé žľaby so sklonom nad 35 stupňov. Uvoľnenie malých aj stredne veľkých lavín je pravdepodobné pri veľkom dodatočnom zaťažení. V nižších nadmorských výškach je pomerne malé množstvo nového snehu na dobre stabilizovanom staršom podklade,“ doplnil.

Výška snehovej pokrývky sa pohybuje od stredných polôh Vysokých a Západných Tatier od 50 centimetrov do 90 centimetrov.

„Počas piatka pripadlo približne desať centimetrov nového snehu. Predošlá snehová pokrývka je do nadmorskej výšky približne 2 000 m n. m. dobre stabilizovaná. Vo väčších výškach sa vo východne orientovaných muldách a žľaboch nachádzajú staršie formy menej stabilného vetrom previateho snehu. Sneží za stáleho vetra a ochladzovania sa. V závetriach sa tvoria snehové vankúše a mäkké dosky, ktoré nie sú dobre previazané s pevným podkladom,“ upozornil Chlebovec.

Tatry
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia