Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
27. novembra 2023, 13:51
Čas čítania 1:33

Najväčší štrajk od revolúcie. Čo sa dnes deje v Česku?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Do pondelkového celodenného štrajku škôl v Česku sa zapojilo približne 74 percent materských, základných a stredných škôl.

Do pondelkového celodenného štrajku škôl v Česku sa podľa podpredsedníčky školských odborov Markéty Seidlovej zapojilo viac než 7 200 materských, základných a stredných škôl, čo je približne 74 percent z nich. Podľa odborov ide o najväčší štrajk v českom školstve za posledných 30 rokov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.


„Škôl, ktoré aktívne podporili tento štrajk buď tým, že sú úplne zatvorené, alebo majú polovičnú prevádzku, alebo iné vyučovanie, než je obvyklé, je celkovo 7 213,“ spresnila Seidlová a dodala, že okrem toho im z ďalších škôl prišlo množstvo petícií, ktorými štrajk podporujú. „Je to najväčší štrajk za obdobie 30 rokov, čo máme novú republiku,“ vyhlásila.

Prečo vzdelávacie inštitúcie štrajkujú? 

Školy podľa predsedu školských odborov Františka Dobšíka protestujú preto, lebo vláda podľa nich neplní svoje programové vyhlásenie, v ktorom školstvo označila za prioritu. „Ľudia, ktorí v školstve pracujú – od upratovačiek, školníkov, kuchárok, učiteľov, psychológov, pedagógov a riaditeľov škôl –, to vnímajú inak a dali to najavo tým, že prácu úplne alebo čiastočne prerušili alebo nám vyjadrili podporu,“ povedal Dobšík.


Podporu majú podľa jeho slov aj od vysokých škôl, verejnosti, rodičov či od študentov. „Ide nám o to, aby vzdelávanie bolo naozaj prioritou,“ uviedol Dobšík s tým, že chcú, aby vzdelávací systém prinášal očakávanú kvalitu.


Predseda vysokoškolského odborového zväzu Petr Baierl potvrdil, že vysoké školy stoja za požiadavkami školských odborov a podporia ich výstražným hodinovým štrajkom na 13 fakultách. „Musíme si uvedomiť, že vzdelanie je to najdôležitejšie, čo máme. Je to investícia do budúcnosti a je nutné s tým takto pracovať. Školstvo je od materských škôl po vysoké – všetci stojíme za sebou a sme jednotní,“ dodal.

Ako sa k štrajku vyjadruje vláda? 

Český premiér Petr Fiala vo svojom pondelkovom vyhlásení uviedol, že protesty škôl považuje za neodôvodnené. Vláda podľa neho robí kroky, ktoré vedú k zlepšeniu kvality školstva.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Do školstva neustále pridávame finančné prostriedky aj v týchto rozpočtovo mimoriadne zložitých dobách. Robíme to preto, lebo školstvo je pre našu vládu priorita,“ vyhlásil premiér. Mnoho vecí, ktoré zaznievajú vo verejnom priestore a ktoré majú vplyv aj na náladu riaditeľov a učiteľov na základných a stredných školách, sa podľa neho nezakladá na pravde.


Minister školstva Mikuláš Bek sa v nedeľu ospravedlnil rodičom, ktorým pondelkový štrajk spôsobí komplikácie. V otvorenom liste ich uistil, že vláda nechystá žiadne „drastické škrty“, ktoré by ohrozili kvalitu vyučovania ich detí. Dodal, že je pripravený rokovať o tom, ako zmeniť systém financovania školstva.

Pondelkový štrajk v Česku .
Pondelkový štrajk v Česku . Zdroj: Refresher/Tereza Patočková
Domov
Zdieľať
Diskusia