Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. novembra 2023 o 17:19
Čas čítania 0:41

Ministerstvo dopravy plánuje zaviesť špeciálnu diaľničnú známku. Novinka poteší množstvo slovenských vodičov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V súčasnosti sú dostupné diaľničné známky s platnosťou 10 dní, 30 dní, 365 dní alebo celý kalendárny rok.

Ministerstvo dopravy (MD) SR plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Cieľom má byť vyššia miera flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnených úsekov ciest.

„Aj táto diaľničná známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme, a tiež bude dostupná pre všetkých, teda pre domácich aj zahraničných motoristov. Cenu určí ministerstvo dopravy po dôkladnej analýze a bude v súlade s požiadavkami smernice na pomer cien krátkodobých a dlhodobých známok. Platnosť jednodňovej diaľničnej známky po zosúladení s okolitými krajinami navrhujeme na kalendárny deň,“ uviedli pre TASR z odboru komunikácie MD SR.


Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky umožňuje smernica Európskeho parlamentu z minulého roka. Návrh na zmenu zákona o diaľničnej známke plánuje rezort dopravy predložiť do pripomienkového konania v decembri.


V súčasnosti si môžu motoristi zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou 10 dní, 30 dní, 365 dní alebo na kalendárny rok. Medzi motoristami bola v tomto roku podľa údajov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) najpredávanejšia desaťdňová diaľničná známka, ktorá tvorila 59 % na celkovom predaji. Za ňou nasledovali v predajnosti diaľničné známky s platnosťou 365 dní a 30 dní.

diaľničná známka
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia