Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
20. decembra 2023, 7:59
Čas čítania 0:42

Zamestnanci si prilepšia. Vieme, o koľko stúpne minimálna mzda aj zákonné príplatky v roku 2024

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minimálna mzda stúpne o 50 eur. Niektorí zamestnanci si prilepšia aj na príplatkoch.

Od januára 2024 sa zvyšuje minimálna mzda aj víkendové a nočné príplatky za prácu. Je známe, na akej sume sa dohodli zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov, informuje denník Pravda. 

Minimálna mzda stúpne o 50 eur. Zamestnanci zarábajúci minimálnu mzdu už na januárovej výplatnej páske uvidia namiesto pôvodných 700 eur 750 eur v hrubom. Tento nárast o 7,14 % platí pre zamestnancov, ktorí pracujú na plný pracovný úväzok. 

Prilepšia si aj na príplatkoch

Zo 4,023 eura na 4,31 eura vzrastie aj základná minimálna hodinová mzda. Zamestnanci pracujúci v noci alebo cez víkendy a sviatky si prilepšia ešte o čosi viac. Za každú hodinu práce v sobotu zamestnanec dostane najmenej 50 % hodinovej minimálnej mzdy, čo v roku 2024 predstavuje 2,155 eura. Za prácu v nedeľu k výplate zarobí najmenej 100 % minimálnej hodinovej mzdy, a to 4,31 eura.

Nočná práca zamestnanca bude ohodnotená príplatkom najmenej 1,724 eura za hodinu. V prípade práce počas sviatkov pôjde v prípade dohodárov o sumu 4,023 eura za hodinu. Zamestnanci pracujúci na trvalý pracovný pomer môžu rátať so sumou, ktorá predstavuje 100 % ich priemerného zárobku za hodinu.

peniaze, peňaženka, eur
Zdroj: Pexels/cottonbro studio
Domov
Zdieľať
Diskusia