Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Karolína Fejtová
22. decembra 2023, 21:43
Čas čítania 2:17

Streľba v Prahe: Ako sa vyrovnať so stresom a na koho sa obrátiť?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Štvrtková streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity otriasla celým Českom aj Slovenskom.

Ak ťa udalosť priamo zasiahla alebo ak v tebe vyvoláva nepríjemné pocity, môžeš vyhľadať psychologickú pomoc. Čo robiť v prípade šoku a na koho sa môžeš obrátiť?

streľba, praha
Zdroj: TASR/AP

Ako sa vyrovnať so stresovou situáciou?

Český psychológ Jan Vojtko na platforme X zdieľal niekoľko tipov na zvládanie traumy. Prvým je obmedziť sledovanie traumatickej udalosti v médiách.

„Nadmerné vystavovanie sa obrazom znepokojujúcej udalosti – napríklad opakované sledovanie videoklipov na sociálnych sieťach alebo spravodajských stránkach – môže dokonca vyvolať traumatický stres u ľudí, ktorých sa udalosť priamo nedotkla, alebo spôsobiť, že tí, ktorých sa dotkla, budú traumatizovaní znova,“ napísal na sociálnej sieti. Odporúča buď nesledovať správy tesne pred spaním, alebo si od nich dať na niekoľko dní úplnú prestávku.

Ďalším tipom je prijať svoje pocity. Šok, hnev alebo pocit viny sú normálne reakcie. „Tieto emócie sú normálnou reakciou na stratu bezpečia a istoty, ktorá prichádza po katastrofe. Akceptovať tieto pocity a dovoliť si cítiť to, čo cítite, je nevyhnutné pre uzdravenie,“ pokračuje Vojtko.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Podľa odborníka je dôležité hýbať sa, dobre jesť a spať. Jedným z postupov zvládania traumy môžu byť aj veľké a malé ústretové gestá voči okoliu, ktoré pomáhajú prekonať pocity strachu a beznádeje.

Môžeš darovať krv alebo len doniesť susedovi potraviny. Jednou z možností je aj darovanie peňazí tým, ktorých tragédia postihla. Nadácia Karlovej univerzity otvorila zbierku na podporu rodín obetí, učiteľov a študentov postihnutých streľbou na filozofickej fakulte.

Vojtko zároveň odporúča, aby si sa porozprával s inými ľuďmi, ktorých sa táto udalosť dotkla. Osobný kontakt s inými ľuďmi je podľa neho na zotavenie nevyhnutný. Viac o vyrovnávaní sa s traumou napísal vo svojom príspevku na platforme X.

O svoje odporúčania, ako zvládnuť stresovú situáciu, sa podelila aj Dana Urb, psychologička krízového centra.

„Priatelia, aj keď vám inštinkt hovorí niečo iné, zvážte, koľko informácií o dnešných udalostiach konzumujete. Úzkosť vás núti prechádzať správy a tweety znova a znova, čo však spúšťa stresovú reakciu. Pocity napätia a chvenie tela sú normálne, ale predznamenávajú čas na odpojenie sa z online priestoru: upokojte sa, uzemnite sa a alkohol skôr nie,“ napísala na platforme X. V príspevku sa podelila aj o päť základných krokov, ako zvládnuť svoje emócie a reakcie v strese.

Na koho sa obrátiť?

Národný ústav duševného zdravia zverejnil zoznam psychologickej pomoci pre pozostalých, svedkov, príbuzných a ďalšie osoby, ktorých sa streľba na Filozofickej fakulte UK priamo či nepriamo dotkla. Na mieste sa poskytuje akútna psychologická pomoc a pracuje tam aj tím posttraumatickej starostlivosti. V prevádzke sú aj rôzne krízové linky. V súčasnosti sa môžeš obrátiť na tieto linky:

Krízová linka SPIS pre blízkych a pozostalých (Systém psychosociálnej intervenčnej služby): +420 227 272 225 –⁠ nonstop
Linka bezpečia pre študentov do 26 rokov: 116 11 –⁠ nonstop
In IUSTITIA: +420 773 177 636 alebo +420 773 177 844 –⁠ do konca piatka
Chatová podpora zaistená centrom Carolina Karlovej univerzity:www.centrumcarolina.cuni.cz/CC-379.html –⁠ do konca piatka

Magistrát hlavného mesta Prahy v spolupráci s Českým Červeným krížom pripravuje špeciálnu telefónnu linku krízovej psychologickej pomoci pre širokú verejnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia