Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
24. decembra 2023, 7:58
Čas čítania 1:18

PREHĽAD: Takto budú fungovať urgenty v bratislavských nemocniciach počas sviatkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Urgentné príjmy v Bratislave sú pripravené na pacientov aj počas nadchádzajúcich sviatkov.

Urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) či v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) sú pripravené na pacientov aj počas nadchádzajúcich sviatkov, potvrdili hovorkyne oboch nemocníc.


Poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti bude v UNB zabezpečené v plnom rozsahu a nepretržite ako zvyčajne. „Lekári na urgentných príjmoch a ambulantných pohotovostiach pracujú v nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase, rozpis je štandardný tak ako po iné dni,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Návštevy sú v UNB zakázané

Pripomenula, že vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu sú v súčasnosti v UNB návštevy zakázané. „Vo výnimočných prípadoch, samozrejme, po dohode s prednostom alebo primárom daného pracoviska, môže byť návšteva povolená,“ doplnila hovorkyňa.

Univerzitná nemocnica Bratislava
Zdroj: TASR/Pavol Zachar


V NÚDCH sa cez sviatky o malých pacientov na oddelení urgentného príjmu (OUP) počas dňa postará päť lekárov pediatrov v pediatrických ambulanciách a dvaja chirurgovia v chirurgickej ambulancii. Traja pediatri budú slúžiť nepretržite 24 hodín a na pohotovosti v rámci ordinačných hodín od 7.00 do 22.00 h jeden lekár, vo frekventovanom čase od 12.00 do 17.00 h dvaja lekári. V noci to budú traja pediatri a jeden chirurg. „Rovnako bude postarané o všetkých pacientov hospitalizovaných na klinikách,“ doplnila hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.


V súčasnosti sú návštevy v NÚDCH povolené v štandardnom režime. Nemocnica sleduje epidemiologickú situáciu. „Počas Vianoc vždy citlivo zvažujeme možnosti jednotlivých kliník a snažíme sa, aby deti mali pri sebe rodiča, prípadne zostali s deťmi aj nad rámec ordinačných hodín,“ priblížila Kamenická.


V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) sú na všetkých lôžkových oddeleniach návštevy zakázané. Hovorkyňa ústavu Soňa Valášiková pripomenula, že výnimku majú iba kňazi prichádzajúci vyslúžiť pacientom sviatosť pomazania či návštevy ťažko chorých a umierajúcich pacientov, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť. Výnimku môže tiež udeliť vedúci pracoviska pri mimoriadnej situácii.


Aj v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) platí aktuálne vzhľadom na epidemiologickú situáciu zákaz návštev. „Počas vianočných sviatkov budú v rámci NOÚ hospitalizovaní iba tí pacienti, ktorých zdravotný stav si to akútne vyžaduje. Ide najmä o pacientov po vážnych operáciách a o pacientov s pokročilým onkologickým ochorením,“ ozrejmila hovorkyňa ústavu Patrícia Kubicová.

Bratislava, NOÚ, Onkohematológia, Jednotka Transplantačná
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia