Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
30. decembra 2023, 7:32
Čas čítania 0:47

Ako sú so svojím životom spokojné rôzne skupiny Slovákov? Štatistické výsledky meraní ťa prekvapia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najvyššiu spokojnosť uviedli mladí ľudia od 15 do 24 rokov.

Viac spokojných ako nespokojných je so svojím životom 77 % populácie Slovenska. V priemere uviedli obyvatelia Slovenska na stupnici od 1 do 10 spokojnosť na úrovni 7 bodov. Je to takmer rovnaká hodnota ako priemer Európskej únie, kde dosiahla spokojnosť úroveň 7,1 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR na základe výsledkov zisťovania EU SILC z roka 2022.

Výsledky podľa veku a oblastí spokojnosti

Najvyššiu spokojnosť uviedli mladí ľudia od 15 do 24 rokov, a to na úrovni 7,8 bodu. Populácia nad 50 rokov hodnotila spokojnosť so svojím životom na úrovni 6,8 bodu a seniori vo veku viac ako 65 rokov uviedli 6,4 bodu.


Najspokojnejší sú obyvatelia Slovenska v oblasti osobných vzťahov (7,9 bodu). Naopak, pri hodnotení svojej finančnej situácie uviedli menšiu spokojnosť, a to na úrovni 5,7 bodu.

Ako dopadli iné krajiny?

„Najväčšiu spokojnosť so životom opakovane hodnotili minulý rok obyvatelia Rakúska (7,9 bodu) a Poľska, Fínska či Rumunska (7,7 bodu),“ uviedla hovorkyňa štatistického úradu Jana Morháčová.


Najspokojnejší sú občania nečlenskej krajiny EÚ, Švajčiarska, a to na úrovni 8 bodov. Vyššiu spokojnosť so svojím životom ako Slováci uviedli aj Česi a Slovinci. Naopak, najmenej spokojní v EÚ boli obyvatelia Bulharska, keď svoje hodnotenie v priemere uzavreli na úrovni 5,6 bodu.

Anketa:
Si so svojím životom spokojný?
Nie.
Skôr nie.
Neviem.
Skôr áno.
Áno.
Nie.
12 %
Skôr nie.
21 %
Neviem.
6 %
Skôr áno.
28 %
Áno.
32 %
Domov
Zdieľať
Diskusia