Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
5. januára 2024, 15:43
Čas čítania 0:44

Neonacisti v podcaste žiadali smrť princa Harryho. Vyzývali na vraždu jeho syna a konšpirovali o „bielej genocíde“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vlani v júli bola dvojica usvedčená z podpory terorizmu a zo šírenia teroristických materiálov.

Londýnsky súd vo štvrtok udelil viacročné tresty odňatia slobody dvom neonacistickým tvorcom podcastov, ktorí podporovali terorizmus a žiadali smrť britského princa Harryho a jeho syna Archieho.


Podcaster Christopher Gibbons dostal osemročný trest odňatia slobody, Tyrone Patten-Walsh bol odsúdený na sedem rokov. Títo muži pod pseudonymami vo svojej šou s názvom Black Wolf Radio uviedli, že bielej rase môže hroziť genocída, ak nebudú podniknuté odvetné kroky.

Princa Archieho označil za tvora, ktorého treba odstrániť

Gibbons v jednej epizóde povedal, že vojvoda zo Sussexu (Harry) by mal byť trestne stíhaný a justične zavraždený za zradu. Jeho štvorročného syna, princa Archieho, označil za tvora, ktorého treba odstrániť.


Londýnčania Gibbons a Patten-Walsh zastávali rasistické, antisemitské, islamofóbne, homofóbne a mizogýnne názory a svojich poslucháčov povzbudzovali, aby páchali násilné činy voči etnickým menšinám, uviedli úrady.

Obdivovali pravicových extrémistov

Títo podcasteri obdivovali pravicových extrémistov, ktorí sa dopustili hromadných vrážd v Nórsku, na Novom Zélande a v Južnej Karolíne. Takisto zverejňovali fotografie nacistov vykonávajúcich popravy Žida.


Polícia ich zatkla v roku 2021 a následne boli obžalovaní z viacerých teroristických trestných činov. Vlani v júli boli usvedčení z podpory terorizmu a zo šírenia teroristických materiálov.

neonacisti z Británie, Christopher Gibbons, Tyrone Patten-Walsh
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia