Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
14. januára 2024, 13:21
Čas čítania 0:33

Železničné trate na Slovensku čaká modernizácia. Na týchto úsekoch sa cestujúci konečne dočkajú vytúženej stošesťdesiatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Železnice plánuju modernizáciu viacerých železničných úsekov. Do roku 2030 by po nich vlaky mali jazdiť rýchlosťou 160 km/h.

Železnice Slovenskej republiky koncom roka podpísali kontrakt na rekonštrukciu hlavnej železničnej trate od Popradu do Vydrníka. Modernizovať by však postupne mali hneď niekoľko úsekov po celom Slovensku, informovali o tom Hospodárske noviny. 

Zrýchľovanie trate na rýchlosť 160 km/h podľa plánov čakajú úseky pri Poprade a Liptovskom Mikuláši. Zrýchlenej trate na celej trase Bratislava – Košice sa však tak skoro nedočkáme. Po niektorých úsekoch budú vlaky pre nepriaznivý stav koľají aj naďalej jazdiť výrazne obmedzenou rýchlosťou.

V prípade niektorých oblastí už sú známe predbežné dátumy modernizácie. Väčšina z nich by sa mala zrealizovať do roku 2030.

Plán modernizácie železničných tratí:

1. Paludza – Liptovský Hrádok: 2025 – 2029
2. Liptovský Hrádok – Poprad: po roku 2030
3. Poprad – Lučivná: ukončujú sa práce
4. Poprad – Vydrník: 2024 – 2027
5. Vydrník – Markušovce: 2025 – 2029
6. Krompachy – Kysak: po roku 2030
7. Kysak – Košice: po roku 2030
8. Žilina – Vrútky – Paludza: termín zatiaľ nie je známy

IC, vlaky
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia