Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová TASR
15. januára 2024, 18:21
Čas čítania 0:46

VIDEO: Lavína v Tatrách strhla pri free-ride dvoch lyžiarov. Vo všetkých slovenských pohoriach platí lavínové nebezpečenstvo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Druhý stupeň lavínového nebezpečenstva aktuálne platí vo všetkých slovenských pohoriach.

V Západných Tatrách v lokalite pod Troma kopami v sobotu 13. januára skupina piatich lyžiarov odtrhla lavínu. Dvoch z nich zviezla masa snehu dole žľabom. Horská záchranná služba uviedla, že sa nikomu nič nestalo, uvádzajú noviny.sk

Dvaja svedkovia udalosť natočili na mobil a informovali Horskú záchrannú službu. „Ten svah bol prelyžovaný viacerými ľuďmi a, bohužiaľ, v tomto konkrétnom prípade niekto trafil takzvaný hotspot, kde tá pokrývka je oslabená, a odtrhol lavínu,“ uviedol pre TV Joj Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. 

Lavínové nebezpečenstvo platí aktuálne vo všetkých slovenských pohoriach

Mierna lavínová hrozba, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí vo všetkých slovenských pohoriach nad pásmom lesa. Na záveterných strmých svahoch sa ojedinele môžu vyskytnúť samovoľné lavíny.


„Vplyvom chladného vzduchu a silného vetra z predošlých dní sa v pokrývke vytvárajú a udržiavajú nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, prípadne sa v nej nachádzajú snehové krúpky. Tieto druhy snehu nie sú previazané s ostatnými vrstvami. Na nich je nafúkaná snehová doska rôznej hrúbky a tvrdosti, ktorá vytvára nestabilitu,“ vysvetlil Bešinský.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Doplnil, že je náchylná na uvoľnenie malej až stredne veľkej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch všetkých orientácií.

.

Lyžiar zasypaný lavínou.
Lyžiar zasypaný lavínou. Zdroj: Facebook (Úžasná horská místa)
Domov
Zdieľať
Diskusia