Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent
16. januára 2024, 12:24
Čas čítania 0:32

Základná potravina rapídne zdražela. Jej cena za posledné roky poskočila o takmer euro

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom jej zdražovania je hlavne nedostatok zamestnancov v pekárňach.

Chlieb patrí medzi základné potraviny, ktoré kupujú mnohé slovenské domácnosti. Podľa analýzy zverejnenej na portáli tvnoviny.sk zdražel v priebehu troch rokov o takmer euro.

Na začiatku roku 2021 bola jeho priemerná cena 1,49 eura, v tomto roku je to už 2,33 eura. „Za posledné tri roky museli pekári svoje odbytové ceny upravovať práve preto, že reagovali na rastúce vstupy,“ povedal šéf Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Dôvodom zdražovania je aj nedostatok zamestnancov v pekárňach. Slavomír Moravčík, ktorý je riaditeľom Liptovských pekární a cukrární Včela – Lippek, konštatoval, že stav zamestnancov je doslova kritický. „V podstate ideme na tých minimálnych počtoch tak, aby sme zabezpečili výrobu,“ dodal.


Ceny chleba na Slovensku rastú štvrtým najvyšším tempom v EÚ. Zdražel aj vo všetkých členských krajinách Európskej únie. V Česku, Maďarsku a v Poľsku je dokonca lacnejší ako u nás.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Ilustračné foto: Refresher/Daniel Mikolášik
Domov
Zdieľať
Diskusia