Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. januára 2024, 7:36
Čas čítania 0:49

Slovenská univerzita plánuje zaviesť psychotesty. Po novom by mohli byť súčasťou prijímačiek

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach chce zlepšiť fyzickú bezpečnosť v priestoroch školy.

Vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach navrhuje zváženie zavedenia podmienky psychologických testov v rámci prijímacieho konania pre všetkých uchádzačov o štúdium.

Hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová pripomenula, že konkrétne opatrenia, ktoré by boli v praxi realizovateľné, bude potrebné prediskutovať s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.


V UPJŠ sú v rámci eliminovania rizík bezpečnostné kamerové systémy a alarmy. Čo sa týka uzatvorenia univerzitných areálov a budov len pre jej študentov a zamestnancov, z hľadiska súčasnej legislatívy to nie je možné.

Ako spresnila, budovy univerzity sú zo zákona prístupné a otvorené aj pre širokú verejnosť, ktorá má povolený prístup, napríklad do univerzitnej knižnice alebo na zasadnutia akademického senátu.

10. januára 2024, 11:52 Čas čítania 0:24 Páchateľ chcel vystrieľať základnú školu v Nitre. „Nabehnem do vašej školy so zbraňou a všetkých vás postrieľam,“ napísal v liste Páchateľ chcel vystrieľať základnú školu v Nitre. „Nabehnem do vašej školy so zbraňou a všetkých vás postrieľam,“ napísal v liste

Vedenie bude rokovať

Kým doposiaľ rezonovala najmä téma kybernetickej bezpečnosti, dôležité je podľa univerzity aj zabezpečenie tej fyzickej. „Vedenie UPJŠ v Košiciach plánuje rokovať na túto tému s MŠVVaŠ v čo najbližšom období s cieľom diskusie o implementácii opatrení vedúcich k potencionálnemu zvýšeniu bezpečnosti na slovenských univerzitách,“ dodala Hoľanová.


Téma bezpečnosti v školách sa stala aktuálne diskutovanou po minuloročnej decembrovej tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v centre Prahy. Ministerstvo vnútra SR informovalo, že sa pripravuje bezpečnostný audit v školách, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení. Avizovalo aj prípravu dotazníka pre vysoké školy.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika.
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika. Zdroj: wikipedia/Tsonga4
Domov
Zdieľať
Diskusia