Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
17. januára 2024, 20:38
Čas čítania 0:59

Dovolenkárov zaskočilo spoplatnenie obľúbenej turistickej pamiatky. Za návštevu si pritom priplatia len turisti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za návštevu Chrámu Božej Múdrosti v Istanbule zaplatíš 25 eur.

Turecko začalo zahraničným turistom účtovať 25 eur za vstup do svetoznámeho Chrámu Božej Múdrosti (Hagia Sofia) v Istanbule. 

Nový poplatok 25 eur za osobu sa platí od pondelka pri bočnom vchode do chrámu, ktorý je určený pre zahraničných návštevníkov. Hlavný vchod je vyhradený len pre tureckých občanov.

Turisti si tak môžu prezrieť Hagiu Sofiu, ktorá je súčasťou Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, bez toho, aby narúšali moslimské modlitby. Vstupenka oprávňuje na vstup na poschodie objektu, ako aj do tamojších muzeálnych priestorov.

Budova bývalého kresťanského chrámu slúžila dlhé roky len ako múzeum. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v roku 2020 rozhodol o jej opätovnej premene na mešitu. Odsúdili to vlády viacerých západných krajín, Rusko i predstavitelia kresťanských cirkví.

O poplatkoch nikto nevedel

Zavedenie relatívne vysokého vstupného bolo podľa agentúry AFP pre návštevníkov prekvapením a v pondelok, v prvý deň vyberania tohto poplatku, pamiatku navštívilo len veľmi málo turistov.

„Včera to ešte bolo bezplatné... turisti sú prekvapení,“ uviedol jeden zo zriadencov, ktorí majú na starosti usmerňovanie návštevníkov.

Prekvapené reakcie sa objavili napriek tomu, že toto opatrenie už vlani v októbri avizovalo turecké ministerstvo kultúry. Platiť po novom musia aj zahraniční moslimovia, dokonca aj v prípade, že sa do Hagie Sofie prišli modliť.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:27 Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ

Hagia Sofia bola postavená v šiestom storočí n. l. ako monumentálna byzantská katedrála. Po dobytí Konštantínopola Osmanskou ríšou v roku 1453 ju premenili na mešitu. V roku 1934 ju zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk dekrétom vyhlásil za múzeum. Odvtedy bolo prístupné pre všetkých bez ohľadu na ich vierovyznanie.

Hagia Sofia.
Hagia Sofia. Zdroj: Flickr/Dan
Domov
Zdieľať
Diskusia