Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. januára 2024, 14:45
Čas čítania 1:54

Fico zareagoval na prejav prezidentky Čaputovej: obvinil ju, že je hovorkyňa Progresívneho Slovenska

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fico tvrdí, že prezidentkino vystúpenie bolo čisto politické a opozičné.

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR bolo čisto politické, opozičné a farizejské. Premiér Robert Fico to uviedol v reakcii na prezidentkin prejav v parlamente k téme zmien v Trestnom zákone.

Čaputovú obvinil tiež z toho, že vystúpila ako hovorkyňa opozície, zasiahla podľa neho aj do prezidentskej kampane v prospech Ivana Korčoka. Nerozumie, prečo prezidentka nevystupovala zásadovo v predchádzajúcom vládnom období, keď podľa neho boli hrubo porušované ľudské práva a kriminalizovaná opozícia. Rozporoval argumenty, ktoré vo svojom stanovisku k návrhom zmien v Trestnom zákone uviedla vo vystúpení.

Zdôraznil, že postoj vlády a rozhodnutie presadiť zmeny sa nemenia. „Urobíme všetko pre to, aby boli návrhy zmien predložené v parlamente schválené,“ zdôraznil Fico. Vláda podľa jeho slov stojí za rozhodnutím o Úrade špeciálnej prokuratúry, „lebo je principiálne správne“.

Tvrdí, že o návrhu sa ešte bude diskutovať

Zopakoval, že návrhy legislatívnych zmien sú už dlho diskutované a rovnako dlhá diskusia k nim ešte poslancov parlamentu čaká. A to aj vrátane predpokladaného rokovania o prelomení veta hlavy štátu. Pripomenul tiež argumenty predkladateľov o legitímnosti skráteného legislatívneho konania týkajúce sa hrozby porušovania ľudských práv.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Minister spravodlivosti Boris Susko spochybnil vyváženosť diskusie odborníkov, ktorých si pozvala prezidentka k stredajšiemu okrúhlemu stolu na tému legislatívnych zmien. Upozornil, že tak ako kritikov je celý rad tých, ktorí sa stavajú za zmeny v Trestnom zákone. „Toto však prezidentka vo svojom vystúpení vôbec nespomenula,“ poznamenal Susko.

Zopakoval dôvody legislatívnych úprav, prechod k restoratívnej justícii, väčšiemu využitiu alternatívnych trestov i možnosti postupovať individuálne v prospech uloženia primeraného trestu. Minister takisto pripomenul, že zmeny kladú dôraz na nahradenie škôd pri ekonomických trestných činoch.

„Máme cieľ zhumanizovať trestné právo a priblížiť ho ostatným krajinám, tak ako je to všade v modernej, vyspelej Európe, s cieľom znížiť, nie zvýšiť kriminalitu,“ dodal Susko. Vyjadrenia o tom, že zmeny spôsobia nárast kriminality, označil za strašenie.

Na prezidentkin prejav zareagovali Pellegrini aj Danko

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vníma vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne NR SR ako prejav jej politického názoru.

„Predseda parlamentu bude naďalej rokovať s generálnym prokurátorom, ministrom spravodlivosti a ďalšími odborníkmi, aby výsledkom bola čo najlepšia možná podoba novely trestných kódexov,“ uviedol v reakcii.

Andrej Danko tvrdí, že prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho príhovoru v pléne Národnej rady SR ukázala, aké ciele a „prázdne reči“ má opozícia.

Danko vysvetlil, že poslanci SNS v sále pri prejave prezidentky chýbali pre svoje výhrady voči nej. „Prezidentka ignorovala výsledky volieb, nechcela menovať nášho ministra, vydierala nás a nútila nás k zmene nominácie,“ vyhlásil Danko.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Prezidentka podľa neho v sále ukázala ciele opozície. „Opozíciu spája jediné – okydávať slovenskú vládu v Bruseli, ničiť nás, ponižovať a deptať,“ povedal. Opozícia podľa neho využije čokoľvek na to, aby poukázala, že vláda Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS nemá budúcnosť. SNS podľa Danka urobí všetko pre to, aby vláda vydržala.

Prezidentka parlamentu predniesla vo štvrtok svoje výhrady k novele Trestného zákona z dielne vlády, o ktorej aktuálne rokuje parlament.

fico, čaputová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia