Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. januára 2024, 20:21
Čas čítania 0:49

Európou sa šíri nákazlivé ochorenie. Počet prípadov sa zvýšil takmer tridsaťnásobne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Svetová zdravotnícka organizácia eviduje päť úmrtí súvisiacich s osýpkami.

Počet prípadov osýpok v Európe sa vlani od januára do októbra zvýšil takmer tridsaťnásobne v porovnaní s rokom 2022. Oznámila to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zároveň vyzvala na „naliehavú“ očkovaciu kampaň. 


Minulý rok bolo v Európe v období od januára do októbra zaznamenaných 30 000 prípadov osýpok. V roku 2022 šlo o 941 prípadov hlásených za celých 12 mesiacov.


„V regióne sme svedkami nielen tridsaťnásobného nárastu počtu prípadov osýpok, ale aj takmer 21 000 hospitalizácií a päť úmrtí súvisiacich s osýpkami. To je znepokojujúce,“ uviedla WHO.


Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov. V roku 2023 nahlásilo prípady osýpok 40 krajín. Najhoršie dopadli Rusko a Kazachstan, v oboch krajinách bolo hlásených približne 10 000 prípadov osýpok. V západnej Európe bolo najviac prípadov zaznamenaných v Británii (183).

Zaočkovanosť klesla


Počas pandémie ochorenia COVID-19 došlo k poklesu úrovne zaočkovanosti proti tejto chorobe. V rokoch 2020 až 2022 nebolo v európskom regióne WHO zaočkovaných proti osýpkam približne 1,8 milióna dojčiat.


Osýpky patria k najnákazlivejším ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi — stačí kýchnutie či zakašľanie. Spôsobujú časté komplikácie, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti nim je očkovanie.

osýpky, očkovanie
Zdroj: TASR/Roman Hanc, Union.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia